A Balassi-kard értékeket védelmez

Az idén 26. alkalommal nyújtották át a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot. A hagyományos Bálint napi kardceremónia helyszíne ez alkalommal a pesti Belvárosban a Központi Papnevelő Intézet díszterme volt. Az idén a muravidéki Bence Lajos és a román Elena Lavinia Dumitru volt a kitüntetett. A díj alapítóját, szervezőjét, Molnár Pált, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnökét kérdezte Ifjabb Tóth György, a 2022plusz.hu főszerkesztője.

– Bizonyára sokan ismerik, hiszen minden esztendőben Bálint napján vehetik át a díjazottak a Balassiról elnevezett kulturális elismerést. A kezdetek óta nemzetközi díjjá nemesedett kezdeményezésről azt már sokkal kevesebben tudják, hogy alapítója egy magánszemély, Molnár Pál újságíró. Mi késztet egy magyar tollforgatót arra, hogy minden háttér nélkül ilyen merész lépésre szánja el magát?

– Két dolog adta a késztetést. Az első, a fontosabb a Valentin-nap körüli fortyogás. A kilencvenes évek közepén már jómagam elviselhetetlennek éreztem, hogy olyan „ünnepnap” alakul ki, amelyhez semmi közünk.

Azóta már elfogadóbb vagyok a Valentin-nap ügyében: valaki visszaküldte elvesztett éves naptáramat, és azt írta, azért küldi vissza, mert Valentin-nap van.

A teljes interjú.

Kép: Molnár Csenge-Hajna