A Partiumban ünnepelt az Emmi-Emet delegáció

A hosszú hétvégén a Partiumba utazott Petneházy Attila az Emmi miniszteri biztosa és Monszpart Zsolt az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő főigazgatója, hogy beszéddel köszöntsék az 1848-49-es forradalom és szabadságharc máramarosszigeti és koltói megemlékezőit, és a helyiekkel közösen megkoszorúzzák Szendrey Júlia és Petőfi Sándor szobrát. 

Monszpart Zsolt, a Támogatáskezelő főigazgatója máramarosi beszámolójában elmondta, milyen hihetetlen élmény volt számára megismerni a helyi közösségek olyan kiemelkedő alakjait, mint Tolnay Istvánt, a Partiumi Keresztény Egyetem alapítóját, a Sapienca kuratóriumi tagját, valamint Varga Károly nyugalmazott esperest, aki sokat mesélt neki 37 éves koltói szolgálatáról. 

Lenyűgőző látni, milyen áldozatos munkát hajtottak végre, mennyit tettek ezek az emberek a helyi magyar közösségek helyzetének javításáért!- fogalmazott a főigazgató.

Mindkét március 15-i ünnepséget a helyi református közösség szervezte.

„Megható volt a koltói templomban előadó 6-14 éves gyermekek szájából hallani, mit jelent számukra a haza, a nemzet. Vagy épp azt az önkéntes összefogást, segítségnyújtást tapasztalni, amit a helyi fiatalok és a református közösség véghezvisz az ukrán határon! Ugyanakkor azt viszont szomorúan láttam, hogy a pártpolitikai szimpátia milyen szinten polarizálja a helyi magyarságot! Arról nem is beszélve, hogy a helyiek azt mesélték, a jelenleg zajló román népszámláláson a székelyek nem magyarnak, hanem egyéb, székely kisebbségnek vallják majd magukat. Ha ez így lesz, látványosan csökken majd a magyarok statisztika szerinti száma, a 11 évvel ezelőtti népszámláláshoz képest!” – összegezte külhoni tapasztalatait Monszpart Zsolt.

Koltói gyermekek műsort adtak elő március 13-án a helyi református templomban

„Büszkén mondom magam magyarnak – idézett egy, a Határtalanul! programjukon résztvevő kisfiút a főigazgató, aki ünnepi beszédében a pályázatokon való részvételre biztatta a helyieket, kiemelve, mennyire kézzelfoghatóak és jól láthatóak a magyar kormány által finanszírozott pályáztatási programok eredményei a jelen határokon túli magyar közösségekben. Március 15-e helyi szónokai is kihangsúlyozták megemlékezéseikben, milyen nagyra értékelik a magyar kormánytól az elmúlt 12 év során kapott támogatásokat.

Büszkén mondom magam magyarnak – fogalmazott Monszpart Zsolt, Koltón 2022. március 13-án