Katonai bravúrok a magyar történelemben

Katonai bravúrok a magyar történelemben címmel tart előadást március 3-án, csütörtökön, 18 órakor Telkiben a Kodolányi János Közösségi Házban Bánó Attila újságíró, történelmi ismeretterjesztő művek szerzője. Őt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Szerkesztő úr, ma mi indokolja, hogy fiataljainkat hősi magyar katonatörténetekkel erősítsük nemzeti identitásukban?

− Manapság már nem mindenki van tudatában annak, hogy történelme során katonanemzet volt a magyar. Ha nem lettünk volna vitéz nemzet, akkor ma nem lenne hazánk, és a fiataljaink se tudnák, milyen érzés a szabad és független Magyarországon élni. Vitézeink már a Honfoglalás előtti időkben is nagyszerű teljesítményekre voltak képesek, de később, a hazai és az európai hadszíntereken is csillogtatták katonai tehetségüket. A magyar huszár például fogalom volt, s a híres francia huszárság is magyar mintára szerveződött. A mai nyugati történetírás és ismeretterjesztés sajnos igyekszik csökkenteni, elhallgatni a magyar katonai teljesítmények jelentőségét, ezért nekünk elsődleges kötelességünk őrizni és felidézni hőseink emlékét, nevezetes haditetteit.

Kötelességünk már csak azért is, hogy fiataljainkban is tudatosodjon: a megmaradáshoz szükséges a haza megvédésének képessége.

A teljes interjú.