Herend – Erős gyökerek, innovatív hajtások

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. az elmúlt évekhez hasonlóan 2021. évben is nyereséges évet zárt. Egyedi Covid-stratégiájának köszönhetően értékesítési árbevételét növelni tudta. Az értékesítési árbevétele 2021. évben 24 százalékkal nőtt, ez 1 milliárd forinttal haladta meg az egy évvel korábbi árbevételét – tájékoztatta a Présházat Dr. Simon Attila vezérigazgató.

Mára Herend világelső porcelánmanufaktúrává vált, ezt jelzi a nyereséges működés, a munkavállalói létszám és a csaknem 60 országra kiterjedő export.

Tavaly a Covid ellenére a korábbi évet jelentősen meghaladó teljesítménnyel rukkolt ki a csaknem 200 éves magyar vállalat. Egyötöddel nőt az export-árbevétel, 52 százalékos volt a hazai árbevétel-növekedés,

Emellett 9 százalékos reálbéremeléssel élt a vállalatvezetőség, ezzel a 2011. év óta mintegy 68 százalékos bérfejlesztés volt a Manufaktúrában.

VBOG-X1-PT mintájú két személyes teáskészlet - rendelésre

Pörgött az innovatív termékfejlesztés, fennállt a pénzügyi stabilitás, a világméretű egészségügyi és gazdasági post-Covid válság ellenére kiegyensúlyozott működés
jellemezte a Társaságot az elmúlt esztendőben – emelte ki a vezérigazgató.

2021. évben új Herendi üzlet nyílt Abu Dhabiban és a kazahsztáni Almatiban, új piacként megjelent Chile; jelentős piaci növekedés volt az USÁ-ban, Kínában, Dél-Koreában, Törökországban, Olaszországban és Ausztriában.

A Társaság a koronavírus alatti időszakban a munkahelyeket megtartotta és minden munkavállaló folyamatosan a teljes munkabérét megkapta. A Manufaktúrában elrendelt szigorú egészségvédelmi intézkedéseknek köszönhetően a világjárvány alatt a koronavírusos megbetegedések a Társaságnál az országos átlagszám alattiak voltak, így a piaci megrendeléseit teljesíteni tudta. A 2021. évben a világméretű járvány ellenére a Covid-év után is 6 százalékos osztalékot fizetett a részvényeseinek a cég.

Váza, gombfogóval

A sikeres gazdasági működés mellett Herend folytatta kulturális misszióját, amely az értékteremtés – értékmegőrzés – értékátörökítés gondolatiságában ragadható meg. Kilenc kulturális kiállítást rendezett a Társaság a 2021. évben, három tárlat nyílt a Porcelánmanufaktúra által fenntartott Herendi Porcelánmúzeumban, négy Herendi porcelánművészeti kiállítás nyílt Herenden kívüli magyarországi kiállítótermekben, így a hatvani Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumban, a Kiskunhalasi Csipkemúzeumban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban (a budapesti Vajdahunyadvárban) és a budapesti Eiffel Műhelyházban.

Két nemzetközi Herendi porcelán kiállítás is nyílt, így önálló Herendi porcelán kiállítás fogadott közönséget Japánban a MINO Nemzetközi Kerámia Fesztivál keretében, és Shanghajban a Magyar Főkonzulátus és a Sanghaji Képzőművészeti Múzeum közreműködésével önálló Herendi porcelán kiállítás nyílt a Hudec László tervezte egykori Madier Villában.

A hagyománynak megfelelően tavaly is a Balassi Kard Művészeti Alapítvány rendelkezésére bocsátotta a Manufaktúra azt a két Balass-mellszobrot, amelyet a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjjal, a Balassi Bálint-emlékkarddal kitüntetett magyar költő és külföldi műfordító vehetett át.

A Társaság a nehéz munkaerőpiaci helyzet ellenére kiemelt figyelmet fordított a szakember-utánpótlására, saját szakközépiskolát tart fenn (3 évfolyamon 24 fő tanuló, porcelánkészítő, porcelánfestő és gipszes szakokon), duális hallgatókat fogadott a veszprémi Pannon Egyetemről, és innovatív termékfejlesztéséhez az elmúlt évben is művészeti (Moholy-) ösztöndíjast finanszírozott, nyitott volt a magyarországi és külföldi művészek fogadására, együttműködött a Magyar Formatervezési Tanáccsal, bekapcsolódott a budapesti DesignWeek eseménysorozatába – rögzítette a Présházhoz eljuttatott tájékoztatójában Dr. Simon Attila vezérigazgató.