Az önmagát megbuktató európai demokrácia

Az Európai Parlament (EP) elnöke felkérésére a testület jogi szolgálata keresetet nyújtott be az uniós bírósághoz az Európai Bizottság ellen. Bogár László közgazdász professzort kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Professzor úr, miközben Európát támadja egyfelől változatlan hevességgel a Covid, másfelől fokozott hevességgel a migránsbűnözés, a kontinentális vízfej önmagát szórakoztatja: az egyik bürokráciacsúcs följelenti a másikat egy harmadiknál, így rengeteg szellemi kapacitást von el a valós tennivalóktól. Ezen a bohózaton miért nem tudunk nevetni?

– Amit látunk, az sajnos nem bohózat, hanem egy nagyon is alaposan megfontolt terrorakció-sorozat Az európai integráció alaplogikája nagyon egyszerű volt. A tagországainak kormányfői, vagyis az Európai Tanács volt a törvényhozói hatalmi ág, az Európai Bizottság volt a végrehajtó hatalmi ág, vagyis a „kormány”, és az Európai Bíróság döntött a közös politikákat érintő vitás ügyekben. Felmerül a logikus kérdés, hogy ha megvan a törvényhozói hatalom, a végrehajtó hatalom, és a bírói hatalom, akkor mit keres ebben a komplex rendszerben egy félrevezető módon Európai Parlamentnek nevezett intézmény.

A válasz valami olyasféle lehetne, hogy szükség volt egy „közönségszolgálatra”, vagy talán inkább „píár” feladatokat ellátó üzemeltetés-technikai részlegre, amely egy sajátos vitaklubként széleskörű nyilvánosságot ad azoknak a nagy horderejű stratégiai döntéseknek, amelyeket az Európai Tanács meghozni készül. Az magától értetődő volt, hogy ennek az intézménynek semmi köze a hatalmi gépezethez, egy ebből a szempontból teljesen súlytalan neutrális részlegről van szó, amelynek azonban végzetes tévedésként az Európai Parlament nevet adták.

A teljes interjú.

Kép: portfolio.hu