Természet, Herend, dallamok

A Pethő Rebeka és Csaba duó zenéje némileg magában hordozza az emlékeiket, közös gyerekkorukat. Talán ezért kedvelik jobban a fellépéseket kisebb rendezvényeken. Legutóbb a herendiporcelán-kiállításon a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a budapesti Vajdahunyadvárban a Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódó tárlatmegnyitón ért el nagy sikert a fuvolával és gitárral zenei élményt kínáló páros. Pethő Csabát kérdezte a Gondola.

– Művész úr, a népzene és a komolyzene ötvözése Bartók Béla révén meghatározó az Önök számára. Önök is szeretnek ötvözni, repertoárjukban több műfajt felvonultatva a klasszikus zenén túl a tangótól a jazzig. Miért fontos az így kialakuló sajátos hangzás a mai világban?

– Gyerekkorunk óta meghatározó számunkra a népi kultúra, népzene. A zeneiskolában mindketten klasszikus zenét tanultunk, majd én a jazz világába kalandoztam, míg Rebeka a klasszikus vonalon fejlesztette magát tovább.

Ezek zenei impulzusok meghatározzák duónk hangzásvilágát, ezt nevezhetjük saját hangunknak, mely a hitelesség szempontjából igencsak fontos.

A teljes interjú.