Emlékérme – „Egy a Természettel”

A hazánkban 2021-ben megrendezésre kerülő „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából 15 000 Ft névértékű, egy oldalon aranyozott rátétes ezüst és 2000 Ft névértékű, rátét nélküli színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank. Az ezüst emlékpénz kivitele okán valódi különlegesség a jegybanki kibocsátások között.

A nagysikerű 1971-es budapesti Vadászati Világkiállítás 50. évfordulója alkalmából hazánk 2021-ben nemzetközi vadászati és természeti világkiállítást rendez. Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás megszervezésével Magyarország célja a természetmegőrzés hiteles és modern szemléltetése a vad-, hal- és erdőgazdálkodás példáján keresztül a hazai és nemzetközi szereplők bevonásával. A programsorozat egyik legfőbb célkitűzése, hogy a társadalmi tudatformálás révén megerősödjön hazánkban a természet védelme, értékeinek őrzése; az észszerű és körültekintő civilizációs fejlődés érdekében közérthetővé váljon a fenntartható természetgazdálkodás fogalma.

A hazánkban 2021-ben megrendezésre kerülő „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából 15 000 Ft névértékű, egy oldalon (előlapon) aranyozott rátétes ezüst és 2000 Ft névértékű, rátét nélküli színesfém emlékérmét bocsát ki a jegybank. Az ezüst emlékpénz kivitele okán valódi különlegesség a jegybanki kibocsátások között.

Az „Egy a Természettel – Vadászati és Természeti Világkiállítás” megnevezésű emlékérmék elsődleges szerepe a figyelemfelhívás és az ismeretterjesztés, a mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő. A rajtuk szereplő névérték ezen érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja.

Az ezüst és a színesfém változatok azonos éremképpel kerülnek kibocsátásra, csak értékjelzésükben térnek el. Az emlékérméket ifj. Szlávics László iparművész tervezte.

Az emlékérmék megjelenésükben igazodnak az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás arculatához. Az előlap központi motívuma a világkiállítás emblematikus logója, amelyet az ezüst érméken egy vékony, áttört, aranyozott ezüst lemez – inlay rátét – hordoz. A rátét veréssel került rögzítésre az érmére. A színesfém változatokon az embléma plasztikusan került ábrázolásra. Az előlap szélén, köriratban, fent a nemzetközi esemény megnevezése „EGY A TERMÉSZETTEL VADÁSZATI ÉS TERMÉSZETI VILÁGKIÁLLÍTÁS”, lent – két levélmotívum között – a „MAGYARORSZÁG” felirat és a „2021” verési évszám olvasható, a jobb oldali levélmotívumba illesztve az emlékérmét tervező ifj. Szlávics László mesterjegye látható.

Az emlékérmék hátlapján, körvonallal határolt középmezőben a Gemenci erdőben, Karapancsán 1986-ban elejtett világrekorder gímszarvasbika trófeájának ábrázolása látható, a háttérben a Világkiállítás egyik arculati elemét képező levélillusztrációval. A trófea két ágának ábrázolása között, három egymás alatti sorban a „15 000”, illetve a „2000” értékjelzés, a „FORINT” felirat és a „BP.” verdejel, a trófea ábrázolásától jobbra, lent a „KARAPANCSAI BIKA” felirat olvasható. A hátlap szélén, köriratban a Világkiállításnak helyszínt adó városok neve – „BUDAPEST”, „HATVAN”, „KESZTHELY” és „VÁSÁROSNAMÉNY” – olvasható betűrend szerinti sorrendben, egymástól egy-egy levélmotívummal, lent hat leveleság-motívummal elválasztva.

MNB