Ifjú innovátorok kiugrását serkentik

Kezdődik a tizenéves innovátorok országos tehetségkutató versenye. A sikeres szereplés 100 többletpontot jelent az egyetemi felvételin 

A Magyar Innovációs Szövetség az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával meghirdeti a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt. Az idei kiírás szerint a kreatív fiatalok összesen ötmillió forint jutalmat kaphatnak, míg a dobogós helyezés 100 többletpontot fog érni a 2022. évi egyetemi felvételi eljárás során. A legeredményesebb felkészítő tanárok és középiskolák szintén kiemelt támogatásban részesülnek.

A 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen 14-19 éves fiatalok indulhatnak önálló tervekkel. Pályázhatnak határon túli magyar fiatalok is. 2021. november 25-ig lehet a kidolgozandó vagy megoldandó természettudományi ötlet, feladat legfeljebb kétoldalas vázlatával nevezni. Az első fordulóból továbbjutóknak 2022. április 1-ig lesz lehetőségük a projekt részletes kidolgozására. A zsűri értékelésének szempontjai: a téma megközelítésének eredetisége, a kidolgozás alapossága, tudományos értéke; számít az önálló munka, az írásos anyag, ill. a műszaki alkotás vagy modell színvonala, az eredmények világos értelmezése.

A 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny ünnepélyes megnyitójának résztvevőit Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke köszöntötte: „Bárkiből lehet innovátor, mindenkinek lehet olyan kidolgozásra érdemes ötlete, ami jobbá teheti a világot. Azt üzenem a fiataloknak: legyenek bátrak, ne féljenek megmutatni magukat, mert Magyarországon soha nem volt nagyobb kereslet a kreatív, elhivatott kutató-fejlesztő kollégák iránt, mint most. Mi továbbra is minden eszközzel támogatjuk a tehetség kibontakozását.”

Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős EMMI-államtitkár kiemelte: a mérlegelő gondolkodás, a kreativitás fejlesztése a Nemzeti Alaptanterv szerint is fontos célja az oktatási rendszernek. Beszédében rámutatott: a ma újításai, innovációi tehetik hatékonyabbá és eredményesebbé a jövő Magyarországát, alapozhatják meg az emberek jólétét, életkörülményeit. A tehetségkutató verseny célja, hogy a kiugrás, a megmérettetés lehetőségét biztosítsák az érintett fiatalok számára. 

Bemutatkozott öt olyan tehetséges fiatal, akik korábbi díjazottként, 2021. szept. 17-19. között részt vettek az európai döntőn:

  • Balázs Gábor Gergő, Ócsai Bolyai János Gimnázium 
  • Seitz Erik, Pannonhalmi Bencés Gimnázium 
  • Radó János, Berzsenyi Dániel Gimnázium 
  • Ecsedi Boglárka, Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium
  • Rózsavölgyi Mátyás Perintparti Waldorf Általános Iskola és Gimnázium

 

 „Ebben az évben is olyan kreatív középiskolások jelentkezését várjuk, akik műszaki, természettudományi, környezetvédelmi, informatikai vagy matematikai területen ajánlanak innovatív megoldást valamilyen problémára” – emelte ki Dr. Pakucs János, a szervezőbizottság elnöke, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke. Az idei versenykiírás kapcsán elmondta: a jelentős ösztöndíjakon kívül a felvételinél 100 többletpontot fog érni az 1-3. hely. A legjobb fiatalokat felkészítő középiskolai tanárok differenciált, 600-800 E Ft-os jutalmat érdemelnek ki, a legeredményesebb iskolák elsősorban a szakköri munkák támogatására 1 M Ft támogatást nyernek el. 

A verseny hagyományai szerint a zsűri három I., három II. és négy III. helyezettet jutalmaz egyéves ösztöndíjakkal, mellettük különdíjat kap majd a legsikeresebb határon túli fiatal. A három I. helyezett részt vesz az EU Fiatal Tudósok Versenyén, mert a hazai verseny része az európai versenysorozatnak. A legjobbak további rangos nemzetközi versenyekre is eljuthatnak pl. az Egyesült Államokban megrendezendő tudományos versenyek olimpiájára (Regeneron ISEF), valamint szakmai utakon, akár a Nobel-díj átadási ünnepségén is részt vehetnek. Az arra alkalmas pályázókat a Startup Campus ingyenes üzleti és forrásszerzési képzésben részesíti. A verseny részletes felhívása a http://www.innovacio.hu portálon olvasható.

misz