Aki teheti, folytassa a törlesztést

Aki teheti, kezdje el újra törleszteni a hiteleit; a bankok támogatják az ügyfeleket a felelős egyéni döntés meghozatalában a 2022. június 30-ig meghosszabbított moratóriumban történő részvételről  – hangzott el a Magyar Bankszövetség  sajtótájékoztatóján kedden Budapesten. Kovács Levente főtitkárt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Főtitkár úr, mennyire látja elérkezettnek az időt a moratórium lezárásához?

– A Magyar Bankszövetség egyetért és megalapozott döntésként támogatja, hogy lezárásra kerül a koronavírus járvány kapcsán bevezetett hitelfizetési moratórium általánosan biztosított változata. Szeretnék emlékeztetni arra, hogy a magyar bankszektor a Covid-veszélyhelyzet 2020 tavaszi kihirdetésétől felelősen végrehajtotta a számára előírt kötelezettségeket. A moratórium lehetőségét késedelem nélkül kialakított adminisztrációval biztosította, a különadót zokszó nélkül befizette.

A bankszektor alapvető társadalmi feladata és vállalása is az volt, hogy gyors segítséget nyújtson a járványhelyzetben kialakult fizetési nehézségek enyhítésére mind a lakossági, mind a vállalati ügyfélkörnek. Az is tény ugyanakkor, hogy a magyar moratórium időbeli és jogosultságbeli kiterjedtségében az egész régióban egyedi megoldás volt. Mostanra mindenhol másutt lezárult a moratórium.

–A konkrét intézkedésekre a bankszektor hogyan reagál?

A teljes interjú.