Hetedhét Hatvan Népmeseünneplés

A Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület a Csűrdöngölő Kulturális Egyesülettel közösen, és a Hagyományok Háza szakmai támogatásával 2021-ben ismét megrendezi a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivált. Ennek ideje: szeptember 9-12. Helye: Grassalkovich Művelődési Ház és Díszkert, Hatvan. Pintér Zsoltot, a Meseszó Egyesületnek alelnökét, a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület elnökét kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Elnök úr, a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál célja a Kárpát-medencéből származó népmesei szövegfolkór, valamint a hagyományos mesemondás népszerűsítése, közös kulturális gyökereink táplálása. Ezeket az értékeket miért kell fogunkban tartva átvinni a túlsó partra?

– A történetek mesélése életünk része mióta az emberek kommunikálnak egymással. Ez olyan ősrégi szórakoztatási forma amelynek roppant fontos eleme az egymásra irányult figyelem. Nem csak a történetet vagy a mesét hallgató figyel a mesemondóra, hanem a mesemondó is folyamatosan érzékeli és reagál az őt körülvevők hangulati rezdüléseire.

Úgy gondolom, hogy ebben a rohanó világban, amikor ráadásul az életünk és társas kapcsolataink nagy részét is a digitális technológiákon keresztül éljük, egyre nő az igény a minőségi személyes kapcsolatokra és figyelő jelenlétre. Hogy miért fontos a gyökerek táplálása? Hiszem ha ismerjük a kultúránkat, hagyományunkat – tudjuk honnan jövünk – sokkal könnyebben megérthetjük a körülöttünk zajló folyamatokat, és nagyban segít a jövőnk formálásában. Hiszem, hogy át kell élni egy összevont egységként a hagyományunk elemeit, és rá fogunk csodálkozni, hogy a gyerekeink leteszik az okos eszközöket és közösen hallgatják a meséket, alkotnak használati tárgyakat, táncolnak, zenélnek vagy csak egyszerűen játszanak.

A teljes interjú

Kép: hagyomanyokhaza.hu