Kibertérbe emelt vendégforgalom

Utazás- és rendezvényszervezők, szállásadók, vendéglátók, valamint számos érdekképviselet részvételével megalakult a Digitális Turizmus Szövetség (DTSZ).  Dr. Várhelyi Tamás PhD, CMC főiskolai tanárt, az Innovatív Turisztikai Tudásközpont igazgatóját, a Magyar Oktatás Turisztikai Egyesület (MOTE) alelnökét kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

 – Igazgató úr, más ágazatokhoz képest miért gyenge a belföldi vendégforgalom digitális felkészültsége?

– Nem tudnék egyetlen okot kiemelni. Úgy gondolom, hogy a digitalizáció egyik zászlóshajója volt a turizmus, és a repülőjegy-foglalások, vagy az autóbérlés terén más ágazatokhoz képest is előbb volt itt az áttörés. Ma már a szállásfoglalások, a programokra való jegyvásárlás is zömében online zajlik. Ezek azonban nagyrészt külföldi kézben lévő tőkeerős, fejlett rendszerek, és talán ezért sem próbált meg a hazai szakma egy része versenyezni velük, holott nyilvánvaló, hogy így a szolgáltatások hasznának jelentős része is külföldre kerül.

Az elmúlt években azért megfigyelhetők pozitív változások, és megfelelő összefogással változtatni lehet ezen a helyzeten.

A teljes interjú.

Kép: dreamstime.com