Nyelvőrző mesterséges intelligencia

A Digitális Kazinczy Műhely keretében Mesterséges Intelligencia bevonásával támogatják a nyelvtudományi kutatásokat, és digitális technológiák segítségével őrzik meg a magyar nyelv kulturális örökségét. A Digitális Kazinczy Műhely támogatja a nyelvtudományi kutatások és a Mesterséges Intelligencia összekapcsolását. Dr. Hauser Zoltánt, a Tokaj-Hegyalja Egyetem Előkészítő Bizottságának elnökét és Dr. Toma Kornéliát, a Sárospataki Comenius Campus Humán Tudományok Intézetének intézetigazgatóját kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Elnök Úr, a Tokaj-Hegyalja Egyetem térségfejlesztő küldetésének megvalósításához kiemelt feladat megtalálni azokat a szellemi erőtereket, amelyek hatékony szakmai együttműködéshez vezethetnek. A Digitális Jólét Program ebben miért kiemelkedő jelentőségű?

– Dr. Hauser Zoltán: „A Digitális Jólét Program fél évtizede országos hatáskörrel koordinálja a Digitális Oktatási Stratégia hatékony kiteljesedését.

Számos új programmal és műhellyel gazdagítva implementálja az eredményeket térség-orientáltan is. Így a comeniusi hagyaték újragondolása Sárospatakon, a mesterséges intelligencia kutatástámogatási lehetőségei egy induló egyetem életében fontos együttműködési lehetőséget rejt, melynek kibontására vállalkozunk együttműködéssel.”

A teljes interjú.