Magyar tehetségek felkarolása

Monszpart Zsolt, a Támogatáskezelő főigazgatója, a szervezet szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az intézmény fő küldetése hozzájárulni ahhoz, hogy a magyar emberek a saját kreativitásukkal, tehetségükkel, szakértelmükkel a lehető legjobban boldoguljanak itthon és a Kárpát-medencében.
Elmondta: az intézmény alkalmazottainak létszáma több mint kétszáz. A szervezet 2021-ben várhatóan 64 milliárd forint támogatási összeg átutalására köt szerződést, több mint 30 ezer pályázóval. Ezek a pályázati területek a kultúra, az egészségügy, a köznevelés, a tehetséggondozás, az ifjúságpolitika és a sport – mondta, hozzátéve, hogy új projektekre is folyamatosan javaslatokat tesznek alapítójuknak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának.


Mint mondta, az intézményben folyó munkát szeretnék minél szélesebb körben megismertetni, ezért küldetésük népszerűsítéséhez mostantól minden nyáron tiszteletbeli nagykövetet választanak.
Bejelentette, hogy a poszt betöltésére Kubinyi Júlia Junior Prima díjas előadóművészt, népdalénekest, a Népművészet Ifjú Mesterét kérték fel, aki a Fölszállott a páva című televíziós népzenei vetélkedő első szériájának döntős szólistájaként is ismert. Énekes karrierje mellett a Fonó Budai Zeneház művészeti vezetője.
Kubinyi Júlia kiemelte: örömmel vállalja a megbízatást, hiszen a jó ügyet, és az értékteremtés segítését látja a feladatban.
Elmondta: végzettségét tekintve tájépítész, településmérnök, énekesi karrierjét más irányú tanulmányok mellett építette. Ahhoz, hogy az éneklést hivatásának tekintheti, hozzájárultak azok az alternatív lehetőségek, pályázatok, amelyek útján előre vitték.
“Nagyon sokat köszönhetek az ilyen jellegű támogatásoknak és szakmai segítségeknek” – mondta, kiemelve, hogy volt a Nemzet Fiatal Tehetségeiért program ösztöndíjasa, számos lemezt készített az NKA Halmos Béla, illetve Cseh Tamás Programjának támogatásával és olyan rendezvényeken koncertezik, amelyek a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósulnak meg.
Kiemelte: a Fölszállott a páva című műsornak is sokat köszönhet, a legtöbben ehhez kötik nevét, számos barátságot, szakmai együttműködést hozott számára.
Mint fogalmazott: személyében az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (Emet) a népdalt, és az általa jelképezett természetességet és közvetlenséget választotta tevékenysége képviseletére.
Mint mondta, tiszteletbeli nagykövetként örömmel járul hozzá, hogy fiatal tehetségek kibontakozhassanak, értékteremtő munkájuknak híre legyen, minél többen kapjanak szakmai és anyagi támogatást.
Kubinyi Júlia az MTI-nek elmondta: feladatának tekinti, hogy minél több fórumon, akár művészeti vezetőként, akár népdalénekesként a Támogatáskezelő jó hírét vigye, és a fiatal tehetségek, pályatársai figyelmét felhívja arra, hogy merjenek pályázni. Célja, hogy az Emetet közelebb vigye az emberekhez, a pályázati programok elérhetőbbnek tűnjenek számukra, hiszen maga is ezek segítségével ért el eredményeket.

MTI

Kép: emet.gov.hu