Manipulált szélsőség a “gyarmatosítás” ellen

A kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen szervezett demonstrációt egy szélsőséges aktivista csoport. Dr. Somogyi János nyugalmazott ügyvédet, publicistát kérdezte a Présház.

– Ügyvéd úr, nincs Fudan ügy. A választókat  – sem az időseket, sem a fiatalokat – nem érdekli a Pesten létesítendő kínai egyetem sorsa, csakúgy, mint ahogy a pesti CEU sorsa sem érdekelte őket. Ugyanakkor népes csőcseléket sikerült manipulálni a tengerentúli ötlettel. Hogyan védhetjük meg fiataljainkat az agymosástól?

– A fiataljaink internetes agymosásának kivédése? Csak a valóság felismeréséhez szükséges józan ész képes erre. Én hiszek a fiataljaink józan eszében és annak erejében. Az Orbán-kormány pedig segítse ebben a fiatalokat, például azzal is, hogy erőt mutat, ha a szájkaratés ellenzéki politikusoknak „elgurul a gyógyszere”, és megsértik a hatályos törvényi előírásokat.

– A „visszafoglalás” szlogen már az önkormányzati választások esetén is fals és hatástalan volt. Ám egy újszülöttnek minden vicc új. Mi lehetne az ellencsapás szlogenje, miért?

– A jelenlegi ellenzéki politikai vezérek (beleértve  az önelégült, gőgös Gyurcsány Ferencet is) lényegében semmihez sem értő szájhősök (még a tanult szakmájukhoz sem értenek, a habzóborásztól kezdve a szociológusig, jogászokig bezárólag), akiknek halvány fogalmuk sincs arról, hogyan kellene egy országot vezetni, de legfőképpen minimális felelősségérzet sincs bennük egy szűkebb, vagy egy tágabb közösség iránt, ahogyan ezt már Gyurcsány volt miniszterelnök, vagy Karácsony főpolgármester bizonyította is.

– A „hatalomtól” kifejezés értelmezhetetlen, hiszen az élet minden területén inkább ők  látszanak hatalmi helyzetben lévőknek, noha azért többnyire „a kutya ugat, a karaván halad” helyzet van. A szélsőséges hungarofóbia azonban a csaholó eb pózából már többször is törvényhozói pulpitusra mászott. Ezt a tragédiát most hogyan lehet megelőzni?

– Mikszáth Kálmán azt írta, hogy a hatalom csak annak jelent gyönyörűséget, aki visszaél vele. Aki csupán él egy közösség által ráruházott hatalommal, annak az csak munka, felelősség, szolgálat. Én azért hozzá teszem, hogy a közjó, egy nemzet szolgálata,  igazi férfimunka, ami elégedettséggel töltheti el a hatalom gyakorlóját. Mindkettőre van példa. Például Gyurcsány miniszterelnök az öszödi beszédében elmondta, hogy nagyon élvezte a kormányfői posztját, noha végig hazudták az egész kormányzási időszakukat. Jövő áprilisban a soron következő parlamenti választáson a szavazólapokon a megfelelő helyre behúzott x-szel elkerülhető lesz, hogy még egyszer előfordulhasson.

– A manipulátor garnitúra egy „Nem leszünk gyarmat” feliratú molinót is kifeszített. Minthogy épp ezt a szélsőséget pénzelik külföldről gyarmatosító céllal, mennyiben tekinthető önleleplezésnek a felirat?

– Azt hiszem, hogy akik ezt a „Nem leszünk gyarmat” molinót vitték, azoknak fogalmuk sem volt arról, hogy milyen rendezvényen vesznek részt. Talán ezeknek a félrevezetett, vagy tudatlan felvonulóknak a felvilágosítására a Kormány már be is jelentette, hogy ha már ismertté válnak a Fudan egyetem pesti campusza létesítésének részletei, feltételei, lehet akár népszavazást is tartani, hogy a fővárosi polgárok szeretnék-e a világhírű kínai Fudan egyetem pesti campuszát.  Tehát Fekete-Győr hazafi ismét lehetőséget kaphat, hogy a budapesti olimpia sikeres megfúrhassa ismét megakadályozzon egy vélhetően hasznos és sikeres újabb magyar sikert is. Persze, ha jövőre – Isten ne adja – ezek a politikai banditák kerülnének a kormányrúdhoz, lehet, hogy már azzal is megelégednének, hogy az M3 felújítását soha nem fejezik be, és a Lánchidat is engedik a Dunába omlani. Talán még sokat emlékeznek arra, amikor Gyurcsány miniszterelnök egy színpadon látványosan kihúzta a nadrágjának üres zsebeit, mutatva, hogy kormányának nincs egy fillérje sem.