Lészen csillagfordulás megint

Liberális „győzelmi” jelentés: Franciaországban  legutóbb szilveszterkor csak kilencszáz gépkocsit gyújtottak fel javarészt betelepült randalírozók, szemben a tavalyi másfél ezerrel… A migránsok ifjai azért hívják fel a rendőrséget, hogy a kiszálló rendfenntartókat csapdába csalják… Kelemen András pszichiáternek, a Nemzeti Fórum alelnökének tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.  

– Alelnök úr, Párizsban François Lecointre vezérkari főnök felszólítást tett nyilvánossá: lépjenek ki a hadseregből az országért aggódó katonák. Ön mint pszichiáter hogyan látja: mekkora feszültséget okoz a lelkiismeretes katonákban az, hogy az egyik oldalról katonai esküjük mozgatja őket, a másik oldalon pedig ott pöffeszkedik egy, a kitüntetéseinek látványával Brezsnyevet idéző, tábornoki rendfokozatot viselő pojáca?

– A fegyveres testületek az adott ország rendjét, a polgárok biztonságát védik. Különleges a helyzetük: fel vannak hatalmazva arra, hogy törvényes kereteken belül erőszakot alkalmazzanak. Részrehajlás nélkül, a közjó érdekében kell cselekedniük, ezért tagjaik nem vehetnek rész pártpolitikában. A felforgató szándékú mozgalmak fontos célja megingatni ezen testületek erkölcsét. Emlékezzünk csak a köznyelven „taxis blokádként” emlegetett 1990.októberi útelzárásokra. A rendőrség nem mert, vezetősége nem akart a torlaszbontás lehetőségével élni, mivel a szervezett kormánybuktatási kísérletet átkeresztelte a sajtó jogos polgári engedetlenséggé.

Az Antall József kinevezte új belügyminiszter, Boross Péter azzal kezdte, hogy leszögezte: nem tűri el a rendőrség lejáratását, s minden rendőr maga mögött érezheti a miniszteri védelmet, amíg törvényesen jár el. Ezzel nagy megkönnyebbülést okozott, melynek szerepe volt a rendőrség működőképességének helyreállításában.

A teljes interjú:

Kép: usatoday.com