Az UEFA megvédi a futballt a szélsőségtől

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nem engedi, hogy szivárványszínű díszkivilágítást kapjon a müncheni Allianz Arena labdarúgó-stadion a német és a magyar válogatott szerdai Európa-bajnoki mérkőzésén – jelentette a Bild című német lap hétfőn a hírportálján.

A beszámoló szerint az UEFA “nem szeretné”, ha a tolerancia jeleként a szivárvány színeivel világítanák meg az arénát szerda este, amikor Németország megmérkőzik Magyarországgal, “ahol diszkriminálják a homoszexuálisokat”.
A szövetség indoklása szerint a bajnokság helyszíneinek választott tizenegy stadiont csak az UEFA és az induló országok színeivel lehet kivilágítani.


A beszámolóban idézték Jens Grittnernert, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) szóvivőjét, aki elmondta, hogy “az UEFA egységes stadionarculatot szab meg”, és jó érvek szólnak az előírások betartása mellett.
Hozzátette, hogy “talán nem feltétlenül a szerdai játéknaphoz kellene kötni” az UEFA stadiondizájnjától eltérő világítást.
Így szerda helyett inkább június 28-án, a homoszekszuális büszkeség napján lehet szivárványszínű díszkivilágítása a müncheni stadionnak – írta a Bild, rámutatva, hogy azon a napon nem lesz mérkőzés ott.
Felidézték mások mellett Markus Söder bajor tartományi kormányfőt, aki egy más ügyben tartott hétfői berlini tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy “nagyon jó jelnek” tartaná a tartományi főváros stadionjának díszkivilágítását.
Az aréna megvilágítása a szivárvány színeivel “társadalmunk szabadságának jele” lenne, ezért “nagyon támogatnám” – mondta a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke.
MTI