A jövő fenntartható és élhető városa

A városodás a társadalmi fejlődéssel együtt járó népességtömörülési folyamat. Magyarországon 2015-ben már a népesség 71 százaléka városlakó. A zaj, szennyezés, zsúfoltság, slum-negyedek (gettósodó külvárosi területei), a bűnözés fokozódása következtében a nagyvárosok egyre élhetetlenné válnak. A Smart City (rossz elnevezében „okos“ városok) koncepciója inspirálja a jövő városainak minőségi kialakítását. Dr. Anisits Ferenc mérnöknek, a BMW korábbi vezető fejlesztőjének tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Mérnök úr, Ön mint aki több országban élt és világjárt ember, hogyan látja: mi is az „okos város“ mérnöki szemléletben?

Ha gonoszkodni szeretnék, akkor azt válaszolnám: az „ostoba város“ ellentétje. Mivel azonban ostoba város nem létezik, ezért okos város sincsen. De komolyra fordítva a szót, valóban léteznek emberi életre méltó, lakható városok.

Sőt ezeknek a ranglistája is (Smart City Index) létezik. Ilyen város Szingapúr, ezt követi Helsinki és Zürich. Bécs visszaesett a 17-ről (2019-ben) a 25. (2020-ban) helyre a versenyben részt vevő 109 város között.

A teljes interjú.

Kép: cserkeszolo.hu