Liberális ripacsok

Dinamikusan változik a háttérhatalom személyzeti politikája. Egy korábbi nagy pártvezért mára szalonképtelennek minősített a HR-grémium, előtérbe tolt azonban egy sokszor leszerepelt ripacsot. Bogár László közgazdász professzornak tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Professzor úr, a globális káderpolitika a jelek szerint levált egy korábbi, gumitölténnyel fejmagasságban tömegbe lövető politikusról. 99 Mozgalom néven „pártokon átívelő” garnitúrát trombitáltak össze, hogy mostani ripacs jelöltjükről levegyék a tömegbe lövetés emlékének terhét. Miért derülhetett ki, hogy a háttérhatalom sem korlátlan: időnként kénytelen alkalmazkodni a változó valósághoz?

– A háttérhatalom kifejezés azért nem túl szerencsés, mert, mint fogalom éppen a lényeget takarja el, ez a „valami” egyáltalán nem a háttérben van, hanem „mindenütt”, így az „előtérben” is. Ez ugyanis egy létszerveződési mód, amelyet évszázadokon keresztül épített fel ez a bizonyos „alany”, amit nem azért nem nevezünk nevén, mert nincs bátorságunk (persze az se nagyon van), hanem mert nincs tudásunk, legfeljebb sejtésünk arról, hogy „kicsoda” ő és miként irányítja az emberi létezést már évezredek óta.

Ha valaki, hát éppen ő az, aki soha nem alkalmazkodik semmihez sem, a valósághoz már csak azért sem kell alkalmazkodnia, mert ő az, aki „csinálja” a valóságot, vagyis egy sajátos valóság-generátorként működik. Végzetes tévedés lenne létét személyekhez, intézményekhez, „titkos társaságokhoz” esetleg egy néphez kötni, ezeket a gyermeteg képzelgéseket is „ő” generálja pontosan azért, hogy minél távolabb tartson minket a megismerhetőségétől. Természetesen mindig vannak személyek, szervezetek, intézmények, még titkos beszélgető-hálózatok is, de ezek legfeljebb a „vivő-anyagai” ennek a létszerveződési módnak, vagyis „világerőnek”, őket is csak létrehozza, használja és aztán felszámolja, ha stratégiai céljai úgy kívánják. Mint ahogy Magyarországon állomásozó ügynökhálózatát is állandóan formálja a hamis valóságok minél sikeresebb legyártása érdekében. Az SZDSZ, a DK, az LMP, a Momentum és a Jobbik jelentéktelen és átmeneti „jelenség-nyalábok”.

A teljes interjú.

Kép: antikvarium.hu