Innovációs Nagydíj 2020: Terrosa

A Magyar Innovációs Nagydíj bírálóbizottsága 69 magyarországi vállalkozás közül választotta ki a 2020. évi innovációs nagydíjas társaságot. A 2020. évi Magyar Innovációs Nagydíjban a Richter Gedeon Nyrt. részesült a Terrosa®, egy új bioszimiláris magyar gyógyszer létrehozásáért. Dr. Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke, aki a Magyar Innovációs Nagydíj rendszert 29 évvel ezelőtt alapította és jelenleg is szervezi. Őt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Elnök úr, az oszteoporózis (csontváz betegség) kezelésére kifejlesztett Terrosa piacra lépése bizonyítja a bioszimiláris koncepció sikerét, hiszen már az első teljes évben 27,237 M EUR árbevételt értek el, megvalósítva ezzel az ideális „invented and made in Hungary” gazdaságfejlesztési koncepciót. Miért fontos a magyar gazdaságnak, hogy a magyar innováció magyar gyártási lehetőséget nyisson, a magyar mérnökök alkotóereje a magyar munkahelyeket sokasítsa?

– Akár Galamb József egykori Ford T-modellje, akár most Karikó Katalin vírus elleni vakcinája jól mutatja, hogy a magyar ész nagyszerű alkotásokra képes, ám ezek pénzügyi hasznát gyakran mások, távoli földrészeken élvezik.

A teljes interjú: