Önmagát buktatta le az Európai Unió

Az emelkedő megélhetési költségek miatti szegénység növekvő szintje, a demokrácia elleni tartós fenyegetések, a széles körben elterjedt rasszizmus és a migrációval összefüggő kihívások veszélyeztetik az alapvető jogok védelmét Európában – írta az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) szerdán nyilvánosságra hozott éves jelentésében. Bánó Attila publicistának tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Szerkesztő úr, az unió bécsi székhelyű alapjogi ügynöksége jelentésében azt írta: az emelkedő energia- és megélhetési költségek miatt minden ötödik ember szegénységbe süllyedt az Európai Unióban. Borzalmas bizonyítványt állított ki az Európai Bizottság ötéves ügyködéséről magának az Európai Uniónak a brüsszeli forrásokból fizetett agytrösztje. Mi állhat amögött, hogy ezek a semmittevő, sőt ártó politikusok továbbra is pozícióban akarnak maradni, vagy ha menni kényszerülnek, hatalmas végkielégítést húznak?

– Nem kellett közgazdasági zseninek lenni ahhoz, hogy az utóbbi évek uniós intézkedéseinek hatásait előre lássuk. A tömeges illegális migráció kezdetekor még sokan úgy gondolhatták, hogy Nyugat-Európa gazdag országai megengedhetik maguknak néhány millió szabálytalanul érkező bevándorló eltartását. Igen nagy tömegek eltartásáról kell beszélni, mert sejteni lehetett, hogy a többséget nem a munkavégzés, hanem a migránsoknak járó segély és szociális ellátás érdekli.


A muszlimokra vonatkozóan a feltételezés többek között abból is fakadt, hogy ezek az emberek nem egy olyan gazdag muzulmán országba igyekeztek, mint Szaúd-Arábia, ahol jó körülményeket biztosítanak a menekülteknek, de csakis az ottani munkavállalás fejében.

A teljes anyag.

Kép: A főhadiszállás – archív