Macron játszmája a francia gloire-t fényesíti

Macron nem a legnagyobb ripacs Európában. Pragmatikusan, a francia érdekeket követve hadovál, és a nukleáris ütőerőt is a francia nagyság alátámasztására emlegeti. Esze ágában sincs, hogy használja is az atomfegyvert – elemez Stier Gábor.

Emmanuel Macron francia elnök szerint Európa biztonságának végét jelentené, ha Oroszország győzne az ukrajnai háborúban. Stier Gábornak, a moszkvater.com főszerkesztőjének tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Főszerkesztő úr, a franciák elnöke szerint Oroszország nem győzhet Ukrajnában, hiszen “ki feltételezhetné, hogy Oroszország ezen a ponton megállna?” Macron szavai azt sugallják, hogy Putyinnak nem volt konkrét oka Ukrajna megtámadására, hanem rossz hangulatában adott parancsot támadásra a hadseregnek. Ám a közember is jól emlékszik arra, hogy az orosz hadsereg hosszú hetekig állt az ukrán határon, s erre a nyilvánvaló fenyegetésre Zelenszkij gúnyolódással reagált. Moszkva egyértelműen kifejezte akkor, hogy mik a céljai, s ma is ugyanazokat sorolja föl. Kiknek akar megfelelni Macron azzal, hogy rettegést kelt?

– A francia elnök nem akar megfelelni senkinek. A francia gloire-t fényesíti, és nem mellesleg saját jövőbeli európai karrierjét építi. Németország gyengülését, egyre mélyebb válságát igyekszik kihasználni arra, hogy Franciaország legyen Európa vezető hatalma.

A teljes anyag.

Kép: cnn