COP28

Az ENSZ legnagyobb klímavédelmi konferenciájának, a COP28-nak résztvevő kiállítója a kecskeméti Neumann János Egyetem. Dr. Kun Krisztiánt a GAMF Műszaki és Informatikai Kar Járműtechnológia Kutatócsoport-vezetőjét kérdeztük.

– Mérnök úr, a Neumann János Egyetem a kiállítási tematikája és támogatói szerepvállalása okán úgynevezett „Climate Supporter” besorolásban szerepel a rendezvény kiállítói között.  Így a kecskeméti egyetem többek között olyan kivételes támogatói cégek között jelenhet meg, mint az SAP, a Microsoft, a Tetra Pak, BMW és az EMERSON. Mekkora tényleges lehetőség nyílik ilyenkor a több oldalú tanulásra?

– A kiállításon való részvétel hatalmas lehetőség! Önmagában már az is, büszkeséggel tölt el, ha felsorolt ipari szereplők között látom a Neumann János Egyetem logóját. A technológia és a társadalom közös fejlődésének következményeként, egy ko-evolúciós, többszintű perspektíva kerül előtérbe. Ezen témák között létfontosságú a lakosság elfogadottságának elnyerésére.

– Ebben pedig felsőoktatási intézményként az élen kell járjunk. Egy korábbi tanszékvezetőm mondta: a mi ügyfelünk a hallgató. Így hát egyetemként az ügyfeleinket a legnagyobb hozzáadott értékek mentén gondolkodó, a jövőért felelős társadalmi szereplőkké kell formáljuk. Így az említett cégeknél is megállják majd a helyüket. Ha pedig ismerjük a céges partnereink fejlesztési irányzatait, amelyre lehetőséget adnak ezek a kiállítások, akkor célzott szakemberképzést folytathatunk.

A teljes anyag.