Eddig Ukrajnának használ Prigozsin semlegesítése

Ha nem tudod valaminek az eredeti célját, nézd meg a következményeket. Prigozsin semlegesítése eddig az ukránoknak használ. Bánó Attila publicistát kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Szerkesztő úr, Prigozsin feltételezhető likvidálása az Ukrajnával ellenséges államot a káosz felé lökte. Miért hasznos ez Kijevnek a háborúban?

– Főszerkesztő úr, ön két hónappal ezelőtt, június vége felé ezen a portálon egy interjúban megkérdezte tőlem, ha Jevgenyij Prigozsin két év múlva kiesik az ablakon, akkor mekkora esélye lesz arra, hogy a sajtó balliberális része „a demokrácia mártírjává” avassa? Nos, a Wagner-vezér nem az ablakon esett ki, hanem tizedmagával lezuhant egy Embraer Legacy típusú magángéppel, amelyen vele együtt hét utas és három fő személyzet tartózkodott.

A tragikus eseményre két esztendő helyett mindössze két hónapot kellett „várni”. Kijev számára ez a fordulat nagyon hasznos, mert egyrészt újabb oroszellenes propagandakampányra nyújt lehetőséget, másrészt azt a reményt kelti, hogy feszültségek keletkeznek Oroszországon belül, ami az ukránok malmára hajthatja a vizet.
A teljes anyag.
Kép: the japan times