Kiválasztott oktat ki megválasztottat

Vlagyimir Putyin orosz elnök újraválasztása “elnyomáson és megfélemlítésen” alapult – jelentette ki az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő az Európai Unió nevében hétfőn kiadott nyilatkozatában. Stier Gábort, a moszkvater.com főszerkesztőjét kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Főszerkesztő úr, mennyiben rongálja a demokrácia társadalmi képzetét az, ha a nekünk tetsző politikus megválasztását demokratikusnak, a nekünk nem tetsző politikus fölényes megválasztását „elnyomáson és megfélemlítésen alapulónak” minősítjük?

– Mindenek előtt szögezzük le, hogy az orosz politikai berendezkedés nem a nyugati angolszász típusú liberális demokráciaként, hanem irányított, majd szuverén demokráciaként határozza meg magát. Putyin rendszere autoriter/hibrid rendszer, amelyben a hatalommal szemben kritikus erők mozgástere eleve szűk, így a választásokat is inkább tekinthetjük megerősítő, bizalmi szavazásnak, semmint pártok nyílt versenyének. Nekünk, a nyugati blokkban élőknek ez kissé furcsa lehet, de tudomásul kéne vennünk, hogy a világ lakosságának többsége, 71 százaléka autoriter rendszerekben él, és nem lehet mindent a nyugati demokrácia modellek prizmáján keresztül nézni. Főképp akkor, amikor a demokrácia a nyugati felmérések szerint is válságban van.

Mert csak sérül például a demokrácia akkor, amikor nem a legtöbb szavazatot szerzett párt alakíthat kormányt. Az orosz rendszerben nincs esélyegyenlőség, ugyanakkor a történelmi, kulturális, politikai hagyományokból következően a „gondoskodó államban”, „cárban” gondolkodó többség akaratát kifejezi a jelenlegi eredmény. S olyan értelemben demokratikusnak is nevezhetjük a választást, hogy azon a többség akarata érvényesült, az eredmény lényegében leképezi a társadalom többségének hangulatát.

A teljes anyag.

Kép: Stier Gábor – moszkvater