Washington vagy Kijev „keze” nincs ott a Prigozsin-ügyben

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldos csoport alapítója rajta volt a tveri régióban lezuhant Embraer Legacy magánrepülőgépen – közölte szerda este a Roszaviacija orosz légügyi hatóság. Stier Gábornak, a moszkvater.com főszerkesztőjének tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Főszerkesztő úr, a gép zuhanásáról közzétett amatőr videófelvételen jól látszik, hogy kicsivel a zuhanó gép mögött fehér felhő fodrozódik, azaz valamilyen robbanás történt. Az a profizmus, amely a gép szárnyára erősített egy robbanószerkezetet, a mai háborús viszonyok között hogyan férkőzhetett észrevétlenül a gép közelébe a jól őrzött repülőtéren?

– A moszkvai repülőterek tényleg jól őrzöttek, így a diverzáns akció esélye kicsi. Hozzáférhettek ugyanakkor a géphez Prigozsin orosz ellenségei. Gyanús például, hogy a gép utaskísérője a nap folyamán arról beszélt a rokonainak, hogy az indulás valamilyen műszaki ok miatt késik. S mivel inkább úgy tűnik, robbanás és nem légvédelmi rakéta találata miatt zuhant le az Embraer Legacy 600 típusú magánrepülő, a robbanóanyagot akár ekkor is elhelyezhették.

Ha ehhez még hozzávesszük, hogy Prigozsin kiiktatása leginkább az orosz hatalmi köröknek, ezen belül is a hadsereg vezetésének, esetleg a nemcsak geopolitikai érdekeket szolgáló, hanem óriási üzletet is jelentő afrikai projekteket megkaparintó akaró Kreml körüli csoportnak állt a leginkább érdekében, akkor még inkább valószínűsíthető az orosz szál. Ezek a hatalmi csoportok pedig viszonylag könnyen megoldhatták robbanószer elhelyezését a gépen. Maradjunk annyiban, hogy számukra ez nem jelentett megoldhatatlan feladatot.

A teljes anyag.

Kép: sky news