Az izraeli tartalékos katonák hazafisága mintaadó

Ne feledjük, amikor a haza veszélyben van, akkor nem a pacifisták fogják megvédeni. Ők abban a békés és biztonságos környezetben szeretnek papolni, amit a hazafiak teremtenek meg a számukra – leplezi le a szélsőséget Bánó Attila.
Az izraeli légierő több száz, külföldön tartózkodó tartalékos izraeli katonát szállított légi úton az országba az elmúlt napon, hogy harcolni tudjanak a Gázai övezetben a Hamász terrorcsoport elleni háborúban. A hadsereg “Rinocérosz” és “Sámson” gyártmányú teherszállító repülőgépei Európa különböző országaiba repültek, hogy a szolgálaton kívüli katonákat visszavigyék Izraelbe. A külföldön nyaraló tartalékos katonák hazajutása érdekében egy Thaiföldről érkező repülőgépen legkevesebb harmincan ülőhelyek nélkül utaztak. A bevonulni készülő katonák az El Al járaton még azt is vállalták, hogy vécékben, legénységi pihenőkben vagy éppen a repülőgép padlóján jussanak el Izraelbe. Bánó Attila publicistának tett föl kérdéseket a Gondola képviseletéáben Molnár Pál a Présház főszerkesztője.

– Szerkesztő úr, hogyan érhette el az izraeli köznevelés, hogy fiataljaik ne annak örüljenek, hogy megússzák a harcot, hanem kiváló hazafiként, áldozatokat vállalva törekedjenek haza, hogy országuk védelmében életveszélyt is vállalva harcolhassanak?

– Ez a kérdés nagyon fontos és időszerű, különösen napjainkban, amikor a világban hol itt, hol ott törnek ki háborúk.

Izraelt meglepetés szerűen érte a Hamász támadása, ami miatt egyesek az izraeli titkosszolgálatok, valamint Netanjahu miniszterelnök felelősségét emlegetik.

A teljes anyag.

Kép: nbc news