Magyar akadémikus az UNESCO-ban

Az ENSZ oktatási, tudományos és kulturális szervezete, az UNESCO nemzetközi alapkutatási programja (IBSP) tudományos tanácsának tagjai közé választotta Szathmáry Eörs evolúcióbiológust, az MTA rendes tagját, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (MTA Kiváló Kutatóhely) kutatóprofesszorát.

Az akadémikus a harminctagú tanács tagjaival együtt a következő három évben javaslatokat fog tenni az UNESCO főtitkárának a nemzetközi alapkutatások összehangolása érdekében. Interjúnkban Szathmáry Eörs elmondta, hogy az alapkutatás megerősítésére talán még sosem volt akkora szükség, mint a jelenlegi és a közelgő világjárványok idején.

Időközben Szathmáry Eörsöt megválasztották az alapkutatási (basic science) bizottság két tagjának egyikévé.

– Hogyan került kapcsolatba az UNESCO IBSP tudományos bizottságával?

– Engem Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke ajánlott az UNESCO illetékeseinek figyelmébe. A tudományos tanács harminctagú, és a legkülönfélébb tudományterületeket képviselik benne
a kutató tagok. A tanács tagjainak mandátuma három évre szól. Háromévente lecserélődik a tagok fele, és egy tag legfeljebb két terminus folyamán láthatja el a tagságot. Szeptember 23–24-én lesz az első ülés, amelyen részt fogok venni. Itt majd minden új tagnak tízperces bemutatkozó előadást kell tartania a saját szakterületéről.

A teljes interjú.

MTA