Az erdő – örökkévalóság

Az erdei életközösség, vagyis az ökoszisztéma nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújt az emberiségnek, amelyek közvetve és közvetlenül is jelen vannak az életünkben – globálisan és az egyének életében egyaránt. Ugron Ákos Gábornak, a Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatójának tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Vezérigazgató úr, az erdész hivatás hagyományában és alapküldetésében hordozza a 21. század legfontosabb fogalmát, a fenntarthatóságot. A Bakonyban ez miért különösen tudásigényes feladvány?

– Valóban, az erdőgazdálkodás küldetését, tudományos alapjait háromszáz éve a „nachhaltigkeit”, – azaz a tartamosság, vagy ahogy napjainkban mondják a fenntarthatóság – fogalmára építették eleink. Az erdő fenntartása, kezelése, művelése nem érthető meg rövid távú gondolkodással, ahhoz száz években, vagy éppen az örökké fennmaradó végtelenben kell gondolkodni, mert az erdőre mint örökké változó, de örökre fennmaradó életközösségként kell tekintenünk.

A Bakonyban is így állunk  hozzá a ránk bízott természethez. Kollégáimmal a Bakony dél-keleti lejtőin, és a Dél-Bakonyban gazdálkodunk.

A teljes interjú.

Kép: MTI/Kovács Attila