Az őszödi beszéd beismerő vallomás volt

„Az indoklás szerint az elévülés mint büntethetőségi akadály fennállását megalapozzák a megjelölt elkövetési idők (1993-1995, illetve 1996-2002). A közokirat-hamisítás tekintetében a bűncselekmény büntethetőségének elévülése legkésőbb 2005-ben bekövetkezhetett – fejti ki az ügyészség a Nomentana Kft. vonatkozásában” – írja egy 2006-ban megjelent újságcikk. Dr. Somogyi János ügyvédnek, politikai publicistának tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerksztője.

– Ügyvéd úr, Párizsban e napokban kemény bírói eljárásnak teszik ki Sarkozy volt államelnököt. Nálunk egy volt miniszterelnöknek nem kellett felelnie testület előtt kérdésekre „elévülés” miatt. Minthogy Bukarestben is kemény ítéleteket hoznak volt politikusok ellen, nem lehet azt mondani, hogy Nyugaton fejlettebb a demokrácia, ezért kell egy volt államfőnek több mint tíz évvel ezelőtti ügyekben kérdésekkel szembenéznie. Mi lehet az a különleges magyar ok, amely miatt nálunk valaki kivételezett helyzetet élvezhet?

– Régi igazság, hogy a jog a politika szolgálólánya. Vagyis a jogszabályokat az aktuális politikai hatalom alkotja, változtatja, alkalmazza és az igazságszolgáltatási rendszer keretei között annyiban szerez neki érvényt, amennyiben akar.

Például a sztálini szovjet Alkotmány (amely a későbbiekben Sztálin által kivégeztetett Buharin alkotása) egy korszerű jogi normarendszer volt, de a gyakorlati végrehajtása…

A teljes interjú.

Kép: pixabay