65 éve kezdődött a forradalom Szegeden

A Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége (MEFESZ) megalakulásának 65. évfordulójára – azaz az 1956-os magyar forradalom indító mozzanatára – emlékeztek szombaton Szegeden a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) ünnepi közgyűlésén.

Kiss Tamás, a MEFESZ megalakításának egyik kezdeményezője, az 1956-os magyar forradalom indító mozzanatának főszereplője a beszédében úgy fogalmazott, az ötvenes évek második felében Magyarországon a mai fiatalok számára elképzelhetetlenül nyomott, feszült hangulat uralkodott.

A HÖOK tiszteletbeli elnöke elmondta, 1956 októberének elején budapesti bölcsészek vetették föl az orosz nyelv oktatásának fakultatívvá tételét. Október 12-én néhány társával kezdeményezték egy diák érdekvédelmi szervezet létrehozását, amely a következő napokban mindenhonnan lelkes támogatást kapott.

Október 16-án a szegedi bölcsészkar Auditórium Maximumában összehívott diákgyűlésén a hallgatók közfelkiáltással létrehozták a MEFESZ-t, majd döntöttek arról, hogy az érdekvédelmi témák mellett politikai kérdésekkel is foglalkoznak.

Ekkor egy ifjúsági balodali gyűlésre érkeztek a diákok. Ám a kommunista előadók késtek. Ezt az alkalmat használta ki Kiss Tamás joghallgató. Az emelvényre lépett, és megkezdte a gyűlést a diákok érdekvédőjeként. Lelkes támogatás fogadta. Mire az ifjú kommunisták megérkeztek, a gyűlés már javában zajlott, nem jutottak szóhoz. Kiss Tamás vezetésével felhívást fogalmaztak meg: ezt később a hazai egyetemekre eljuttaták. Az 1956. október 23-ai budapesti egyetemista rendezvény is a szegediekhez csatlakozott. Azaz a forradalom nem Budapesten 23-án, hanem Szegeden 16-án kezdődött. Október 23-án Kiss Tamás is már a budapesti események forgatagában volt.

Ma 65 éve Szegeden egy óra alatt az orosz nyelv fakultatív oktatásától eljutottak a szovjet csapatok kivonásának követeléséig – közölte Kiss Tamás. Szavai szerint „kimondták az akkor kimondhatatlant”.

Innen – azaz Szegedről október 16-án – indult az 1956-os magyar forradalom.

Órákkal, napokkal később ehhez csatlakoztak más egyetemek, köztük a budapesti egyetemisták is.

A MEFESZ célja az volt, hogy az egyetemekről kikerülő ifjúság ne közönyös passzív tömeg legyen, hanem bátran harcoljon népéért, hazájáért – mondta Kiss Tamás, az 1956-os magyar forradalom indító mozzanatának főszereplője.

MTI; Présház