Helyőrségi zenekar

Húszéves az újjászervezett hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekar, a jubileumot ünnepi hangversennyel köszöntötték szombaton a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

A helyőrségi zenekar története több mint hatvan évvel ezelőtt kezdődött, de az 1990-ben elinduló haderőreform során az együttest megszüntették. Kovács István 2001-ben kezdett hozzá az újjászervezéséhez, decemberben már 16 zenész lakott a vásárhelyi laktanyában, a következő év végére pedig az ország legjobban felszerelt, egységes képet mutató helyőrségi zenekarává vált az együttes.


Az együttes 2013-ban megkapta a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat, elnyerte a Világ Fúvószenei Szövetségének (WASBE) kitüntetését és a Csongrád-Csanád Megye Kultúrájáért Díjat.
A zenekart 2019-ig Kovács István alezredes vezette, aki igényes és színvonalas hangzást teremtett és fegyelmezett csapatot kovácsolt a zenekar tagjaiból. Ezt a feladatot vette át helyettese Gömöri Balázs őrnagy, aki folytatja azt a munkát – áll a zenekart bemutató sajtóanyagban.
Gömöri Balázs a koncertet megelőzően az MTI-nek elmondta, jelenleg 26 zenész játszik az együttesben, október 1-jétől ez engedélyezett létszám öttel bővült. Kovács István karmester mellett – aki jelenleg a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola igazgatói feladatait látja el – húsz éve az együttes tagja Verasztó Ferenc tubás is.
Az együttes repertoárja sokszínű, a katonaindulók mellett játszanak komoly- és könnyűzenét, a műsort igyekeznek az adott eseményhez igazítani, legyen az egy falunap, térzene vagy hosszabb hangverseny – közölte a karmester.
Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a zenekart köszöntő videóüzenetében Kodály Zoltánt idézve úgy fogalmazott: “Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út”.
A katonazenekarok mindig kicsit hozzátesznek a katonák mindennapi tevékenységéhez, de a honvédség zenészei – ahogy azt hangversenyeiken is bizonyítják – sokkal többet tudnak annál, minthogy indulókat játszanak – hangsúlyozta a tábornok. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, az együttes tagjai elsősorban katonák, és csak másodsorban zenészek, amit ezt bizonyítottak a határszolgálatnál és a kórházakban is.

MTI

Kép: Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Helyőrség parancsnoka beszédet mond a húszéves hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekar jubileumi koncertjén a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban 2021. október 9-én. MTI/Rosta Tibor