Gárdonyi a Hűség Városában

Jövőre lesz száz éve, hogy Gárdonyi Géza visszaadta lelkét a Teremtőnek, az évfordulóról a most készülő Soproni Füzetek 2021-es száma is megemlékezik. A periodika főszerkesztőjét, Zentai László írót kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Főszerkesztő úr, miért fontos, hogy a legolvasottabb magyar regény íróját a Hűség Városában is felidézzék a jubileumi év előtt?

– Fontos, mert Gárdonyi Géza legismertebb regénye szereplőinek haza iránti hűsége ugyanolyan önálló csillag az univerzumban, mint Sopron a XX. század magyar történelmében. Az Egri Csillagokban Gergő és Vicuska élete példát mutatott több millió olvasónak, hogy milyen csodálatos dolog a hazáért élni, védeni értékeit és továbbadni gyermekeinknek. Gárdonyi Gézát és regényeit – sajnos! – ma már egyre kevesebben idézik, olvassák, pedig a Ziegler família „ősi fészke” Sopron volt. Ezt is kevesen tudják. Meg szeretném változtatni, fel szeretném oldani a soproniak emlékezetét, hiszen Gárdonyi Géza nemzeti szellemisége innen indult, innen költözött – sok-sok kitérő után – Eger hősi városába.

Személyesen is fontosnak tartom, hogy a Soproni Füzetek olvasói többet tudjanak meg Gárdonyiról, ezért is adjuk közre Cs. Varga István professzor úrral készült interjút, aki a Magyar Tudományos Akadémia Magyar Örökség Díj átadó ünnepségén laudációjában méltathatta Gárdonyi Géza életművét.

Kép: youtube

A teljes interjú.