Andornaktályai borász sikere a Balassi-kard borseregszemlén

Szuromi Mihály, a bajnokbor alkotója, és Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke.

Molnár Csenge-Hajna felvétele

Egyedi bor megalkotása a fő célja a XVII. Balassi-kard borseregszemle győzetésének, Szuromi Mihálynak. Az Andornaktályán alkotó borász 2018-as Kékfrankosa bizonyult a legjobbnak a férfias fajták versenyén. A XVII. Balassi-kard borseregszemlét az immár huszonötödször megrendezett Egri Bikavér Ünnep keretében bonyolították le. A bortestület elnöki tisztét Tarsoly József egri hegybíró töltötte be, tagjai Dr. Ködöböcz Gábor irodalomtörténész, főiskolai docens, az Agria irodalmi, művészeti, kritikai folyóirat alapító főszerkesztője, és Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke voltak.

A hegyközség a férfias fajták versenyére a nyolc legjobb Kékfrankost – a Bikavér alapborát – jelölte ki. A csúcsborok közötti szoros versenyben bizonyult a legjobbnak a Szuromi Családi Birtok alkotása, a 2018-as Kékfrankos.

Az eredményt a XXV. Egri Bikavér Ünnep Érsek-kerti főszínpadán jelentette be Molnár Pál, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke. Szuromi Mihály, a bajnokbor alkotója nagy tapsot kapott.

A Balassi-kard borseregszemle a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjhoz, a 25 éves múltú, mind az öt kontinensre eljutott Balassi Bálint-emlékkardhoz tartozik. Ennek Bálint napi átadásakor – a hagyománynak megfelelően – a kardceremónián nyújtja át a borász a bajnokbort az ekkor kitüntetendő magyar költőnek és külföldi műfordítónak.

PrésHáz.Eu