Az atomminiszter felvillanyozó programja

A két új atomerőművi blokk 2029-ben és 2030-ban kezdheti meg kereskedelmi üzemét Pakson – mondta Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter Szekszárdon. Őt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Miniszter úr, a gazdasági bővüléssel párhuzamosan nő Magyarország villamosenergia igénye. A nyári csúcsidejű napi fogyasztásban a legmagasabb érték a minap 6870 megawatt volt. Hogyan tudjuk kihúzni 2029-ig?

– A két új paksi blokkot azért építjük, mert a Paksi Atomerőmű meghosszabbított üzemideje a ’30-as években lejár. Paks II. a nukleáris kapacitás fenntartását garantálja. A magyar villamosenergia-rendszer része az európai villamos rendszernek, amely az emberiség által valaha épített legnagyobb komplex fizikai átviteli hálózat. Európa a világ egyik leghatékonyabb villamos hálózatával és piacával büszkélkedhet, mely képes garantálni az ellátásbiztonságot és a villamosárammal való határokon átnyúló kereskedelmet. Nyilván hosszú távon, az időjárásfüggő megújuló energiaforrások terjedésével újabb és újabb műszaki kérdéseket kell megválaszolnunk, ráadásul azt is látni kell, hogy hazánkban az import aránya meglehetősen magas, ami energiafüggést, kitettséget jelent. Azért van szükség hazai erőművekre, a két új paksi blokkra, hogy hosszú távon, időjárástól és év- és napszaktól függetlenül garantálni tudjuk a hazai lakosság és gazdaság biztonságos energiaellátását. Ráadásul mindezt szén-dioxid kibocsátás nélkül, megfizethető áron.

A teljes interjú:

Kép: MTI/Kovács Tamás