Magyar óvodák: sziklára épített várak

Az óvodaprogram a magyar közösségek erősítésén túl a közép-európai együttműködést is segíti – jelentette ki a felvidéki Hanván Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos. Őt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Miniszteri biztos úr, Ön adta át a hanvai Református Egyházközségnek a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében felújított óvodáját. Mennyire erősíti meg ottani magyarjainkat az asszimiláció ellen az óvoda?

– A Felvidék rendkívül tagolt, mást jelent az óvodaprogram Pozsony mellett, és mást a Bodrogközben. A tagoltság nemcsak nyugatról-keletre, tehát a gazdagabbtól a szegényebb térségek felé jellemző, hanem észak-dél irányban egyaránt, mivel a történelmi kistérségek eltérő öntudata nagyon színessé teszik azt a magyar világot. A benesi dekrétumok máig ható negatív következményei mellé, az évekkel ezelőtt lezajlott közigazgatási átalakítás (amely a gyakorlatban kizárja, hogy magyar többségű megye alakulhasson ki), mind-mind mélyítik a felvidéki szakadékokat.

Ehhez társul a politikai megosztottság, amelynek kálváriája odáig jutott, hogy az alacsony magyar részvételi adatok mellett, megnőtt a szlovák pártokra leadott magyar szavazatok száma.

A teljes interjú

Kép: MTI/Vajda János