Magyar májusfák Észak-Bácskában

Májusfát állítottak Horgoson a Művelődési Ház előtti téren. Az eseményt hagyományteremtő céllal szervezte meg a Művelődési Ház a helyi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesülettel karöltve. A horgosi Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület néptáncosai korosztályonként a fa feldíszítése előtt egy-egy táncot mutattak be, majd színes szalagokat aggattak fel a kijelölt fára. Szécsi Zsoltot, az egyesület művészeti vezetőjét kérdezte a Gondola képviseleétben Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Művészeti vezető úr, a májusfát a lányoknak szokták felállítani a fiúk. A hagyománya az volt, hogy éjszaka a fiúk kimentek az erdőbe, kivágtak egy fát, feldíszítették és titokban, az éj leple alatt felállították a májusfát annak a lánynak a háza előtt, akinek épp udvaroltak. Miért volt fontos, hogy ez az üzenet már nemcsak a lányoknak szólt, hanem a tágabb közösségnek is?

– Nagy tisztesség volt egy lánynak, ha kapott májusfát. Mert csak azok kaphattak, akik meg voltak becsülve a szűkebb vagy tágabb környezetben.

Az üzenet jelentősége abban rejlett, ami már a lány családjának és rokonainak szólt: a legény ezzel üzente, hogy komolyak a szándékai. És a májusfa kitáncolása után jön a lánykérés és a lakodalom. Ha a májusfa kitáncolása nem valósult meg május utolsó hétvégéjén, ez is egy üzenet volt! A fiataloknál valami történt. Nem lesz leánykérése.

 – Nagy jelentősége volt annak, ha egy fiú májusfát állított, régebben nem csak szalagok, hanem ajándékok is voltak rajta. Ezek az ajándékok elsősorban személyes alkotások, vagy vásári csecsebecsék voltak, esetleg ez is, az is annak idején?

A teljes interjú: