Már gondolkoznunk kell a HUXIT-on

Súlyos büntetést rótt ki az EU Bírósága Magyarországra: a testület arra kötelezi a magyar államot, hogy fizessen 200 millió euró átalányösszeget, amiért nem teljesítette a bíróság egy ítéletét. Lóránt Károly közgazdászt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Lóránt úr, a luxembourgi testület ítélete célozhatja-e a HUXIT elindítását?

A Huxit elindítása nem reális terv, de az arról való gondolkodás igen. Ehhez arra van szükség, hogy a külvilágtól való függésünket fokozatosan csökkentsük. Ez egy régi vita, még a hetvenes évekből. Liberális, akkor reform közgazdászaink mindig is a gazdasági nyitást erőltették, holott, a magyar gazdaság már akkor is rendkívül nyitott volt, hiányzott a belső vertikális integrációja, ami az óta, különösen a privatizáció miatt, jelentősen tovább romlott.

A hetvenes évekbeli eladósodásunk oka pont az volt, hogy a gazdasági nyitás szükségességére hivatkozva reform közgazdászaink a hitelfelvételt szorgalmazták és meggyőzték a politikai vezetést (Fekete János a hitelfelvételnek nem kezdeményezője csak végrehajtója volt, miután a Nemzeti Bank elnökét, László Andort, rövid úton nyugdíjazták, mert ellenezte a hitelfelvételt). Magyarországnak minden adottsága megvan ahhoz, hogy a nemzetközi változásoknak való kitettségét csökkentse, csak ezt a célt kell a gazdaságpolitikai középpontjába helyezni, nem pedig a növekedés erőltetését import munkaerővel. 

A teljes anyag.

Kép: facebook