Ez a város többé már nem olyan Elek Elemér nélkül, mint vele volt

Szíki Károly könyvbemutatója az egri könyvtárban

Úgy él az emlékezetünkben, mint ahogyan a könyv borítójára feltett fotóról tekint le: erős, céltudatos, büszke, cinkos mosollyal az ajkán: én tudom, amit tudok, és nem nagyon érdekel a véleményetek!

Ezzel a mondattal nyitotta meg Bodor Sarolta a Magyar Kultúra hetében bemutatott, Szíki Károly által írt könyvet, mely 410 oldalon át merül egy ember nagy titkaiba és látványos színjátékába. 

Szíki ezt a könyvet, mely irományainak sorában a 29. kötet, nagyjából 5 évvel ezelőtt kezdte írni, de meg-megszakadó időszakok tarkították. A szerző elmondta, hogy regényt akart írni, melynek 11 részlete elkészült és a könyv második felében megtalálható, de sajnálatos módon megromlott Elek Elemér egészségi állapota, így stílust váltva életinterjú lett belőle, de már nem tudta megvárni a Direktor a könyv elkészültét, mert a nyomdai előkészület időszakában elköltözött a mennyek országába.

Bodor Sarolta felvezetőjében felolvasta Pajtók Gábornak, Eger országgyűlési képviselőjének üzenetet: 

Kedves Karcsi!

Sajnos nem tudok elmenni az estre.

Elemért tiszteltem a hitvallásáért, következetességéért.

Barátsággal üdvözöllek!

Sok sikert kívánok a bemutatóhoz! Gábor

Egykori tanítványa, Dr.Csépány Tünde,  a Debreceni Klinika egyetemi docense üzenetének beolvasása következett:

Kedves Károly!

Gratulálok a könyv ötletéhez és elkészüléséhez.

Nagyon köszönöm a meghívást és nagyon sajnálom, hogy nem tudok részt venni rajta, pedig örömmel tettem volna. Aznap Egyetemünk Alapítványi elnöke ülést tart a klinikánkon, melyen kötelező részt vennem és még szakrendelésem is van, már nem módosítható beteg időpontokkal.

Bízom benne, hogy valamilyen módon majd meg tudom szerezni a könyvet.

Sikeres bemutatót és baráti találkozót kívánok!

Mindig szeretettel gondolok Elek Tanár Úrra, humorára, aki sokak számára megkedveltette a matematikát és fizikát. Családját is üdvözlöm, Csépány Tünde  

Szíki Károly elmondta, hogy azért választotta könyve témájául a pártidőben is nemzeti elveket valló közéleti személyiséget könyve alanyául, mert kozmikus sebességgel amortizálódik napjainkban mindaz, ami érték volt egykor, de ma már átsiklik felette a csetelős országunk. Elek regényes alak, aki mindenek felett a nemzeti oktatást emelte magaslatokba, de kiváló családcentrikus, nagyszerű vadász és sportember volt. Ma már ez a komplexicitás kezd kiveszni a magyar társadalomból, ezért kell felmutatni példának a komplex műveltségű embereket.

 Kiváló szeretettel jelentek meg a rendezvényen egykori tanártársai, diákjai, így a terem mérete csaknem kevésnek bizonyult. Herkules Helga, magyartanár, gyerekpárti drámapedagógus, egy megható részletet tolmácsolt a könyvből, majd az iskola tanítványa Kelemen Alex lépett a mikrofonhoz és a Nélküled című dalt tolmácsolta kiválóan. 

Ezt követően vallottak kollégájukról, barátjukról egykori munkatársak Először Farkas Piroska, aki a Megyei Tanácson kollégája volt Elek Elemérnek, aki az oktatás felügyelője, egyben emblematikus, titokzatos és humoros személyisége volt. 

Színre lépett egykori vezetőtársa Besenyei Béla, aki zseniális vezetőnek minősítette Elek Elemért, ugyanakkor a vadászatban a megalázó szerepet kapta minden esetben lélekbarátjától.  Elérzékenyülten emlékezett igazgatójáról a kiváló fotóművész Molnár István Géza is, aki nem csak tanított abban az intézményben, de maga is tanult, tanítva tanított.

Uzelman Tamás, jelenlegi igazgató, Elemér utódjaként, Bornemissza hajójának kapitányaként megilletődve vallott arról, hogy Elek Elemér igazgatósága alatt miként próbálta elsajátítani azt a vezetéstechnikát, amit ma eredményesen végez.  

Megható részletek videóin vallott egykori életéről Elek Elemér, az útkeresés nehézségeiről.  Az Isten és Elek fejezetből részletet olvasott fel Patkós Attila és Szíki Károly, majd Cseh Ferenc, a kötet főszereplőjének legjobb barátja, visszaemlékező gondolataiban egy csodálatos múltat elevenítette meg, majd saját borának kóstolására hívta meg a megjelenteket, arra a nedűre, mely Elek elemérnek legkedvesebb itala volt.

Záró gondolatként a moderátor kérdésére Szíki elmondta még írásba foglalt terveit: 70. születésnapjára  egy 70 interjúból készült kötet megjelenését tervezi Trianon évfordulójára. Eközben készíti egy senkivel össze nem keverhető sikerember kötetét Dusza Bertalanról, Tibolddaróc kiváló személyiségéről.

A rendezvény végén Szíki Károly könyveiből kisorsoltak 10 példányt, ezzel is adózva az önzetlen, nagyszívű Elek Elemérnek.

Heti Hang Szóró—- Hangosan mindenről, ami nekünk fontos

Kép: archív