Az egyik rögtön terrorista, a másik csak „fiatal”…

További palesztin terroristákat fogtak el a Gázai övezetben – írta tudósítása címében egy állami hírügynökség. Bánó Attila publicistának tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Szerkesztő úr, az egyik hírben terroristának neveznek embereket, bírósági ítélet nélkül, ugyanaznap a prágai tömeggyilkost a „fiatalember” elnevezéssel illetik. Miért fordul fel a gyomrunk?

– Ez a fajta szóhasználat a személyiségi jogok helytelen értelmezéséből ered, és az ugyancsak rosszul értelmezett liberalizmus terméke. Ennek az ideológiának a legújabb kori torzulásai hozták magukkal a fogalmak hagyományos jelentésének megváltoztatását, a fejük tetejére állítását. Ezért lehet az illegális, határsértő migránst bevándorlónak, a hazaszerető patriótát nacionalistának, a népszerű politikust populistának, a tömeggyilkost pedig fiatalembernek nevezni.

– Rendőrökkel verekedett, majd elvezették „a gyanúsítottat” (…). Noha bírósági ítélet nélkül senkit nem nevezhetünk sem terroristának, sem bűnözőnek, ám a rendőrök nagyon is viselik a nem gyanús, hanem valódi és fájó kék foltokat, sőt, néhány hónappal ezelőtt egy kiváló rendőrt meg is gyilkoltak. Szabad-e beteges megfogalmazásokkal élnünk a politikailag korrekt beszédmód kedvéért?

A teljes anyag.

Kép: Bánó Attila – archív