Fényben a Magyar Királyság kezdete

Az államalapítás, valamint a Szent István-i teljes életmű megismertetését tűzte célul a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület, az Emberi Méltóság Tanácsa Egyesület és a Magyar Parlamenti Imacsoport Alapítvány – jelentette be Vejkey Imre KDNP-s országgyűlési képviselő, az imacsoport vezetője az Országház imatermében. Őt kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Képviselő úr, a “Szent István 2025” programsorozat célját kiemelt nemzeti értékként ismeri el és támogatja a Magyar Parlamenti Imacsoport Alapítvány. A Magyar Királyság emlékét miért kell fényben tartanunk, amikor kontinensünk talán legmagasabb színvonlú demokráciáját alkotjuk?

– A Magyar Királyság emlékét azért kell fényben tartanunk, mert utódokként csak egyféleképpen cselekedhetünk helyesen, ha dicső őseink szemén keresztül tekintünk a dolgokra, ugyanis csak ebben az esetben érthetjük át a múltat, a jelent és a jövőt!

Szent István emlékét, pedig azért kell fényben tartanunk, mert olyan államalapító királyunk van nekünk magyaroknak, aki amikor már közel érezte, az Úrhoz való elszólíttatásának az idejét – 1038 augusztus 15-én – nemcsak az országnagyokkal és a püspökökkel állapodott meg az utódlásról, hanem az igazságos és hitből való kormányzásra is intette őket, és végül felajánlotta az Országot.

A teljes anyag.

Kép: Vejkey Imre KDNP-s országgyűlési képviselő, a Magyar Parlamenti Imacsoport vezetője beszél a Szent István életművének megismertetésére, három szervezet öt évre szóló együttműködési megállapodásának az aláírásán az Országház imatermében 2023. december 4-én – MTI/Máthé Zoltán