A Balassi-kard borseregszemle a Pannonhalmi borvidéken

A Pannonhalmi borvidéken – immáron Magyarország 14. „Balassi borvidékén” – tartották a 19. Balassi-kard borseregszemlét. A férfias fajták versenyén Hangyál Balázs borász 2021-es évjáratú Rajnai rizlingje győzött. A seregszemle elnöke Tarsoly József egri hegybíró volt, őt kérdezte a Gondola.

– Hegybíró úr, Pannonhalmán miért a Rajnai rizlinget választották a legvitézibb borversenyhez?

–Az utóbbi két évtizedben Pannonhalma dinamikus fejlődésének vagyunk tanúi. A borvidék borászatai a legkorszerűbb technológiákat ötvözik az évszázados tradíciókkal, amely mára nem csak az ország egyik legrégebbi, hanem a magyar minőségi bortermelés egyik meghatározó régiójává tette a Pannonhalmi borvidéket. A borvidéken a szőlők gyökerei nemcsak a lankás völgyek-dombok löszös, homokköves talajába hatolnak mélyre, de a történelmi múltba is, ezért a mai napig a környék történelmi, kulturális értékei is táplálják a szőlőtőkéket, nemesítik az érlelődő borokat.

Nagyobbrészt fehér szőlőfajtákat termelnek, melyek közül a természeti adottságaikat legjobban hasznosító, így kiváló minőséget adó rizling szőlőfajták (Olasz- és Rajnai) nagyon jól érzik magukat, kiváló borokat adnak évről évre. Az Olaszrizling szinte az összes hazai borvidéken megtalálható, rendkívül sokarcú, csodálatos fajta, azonban a Rajnai rizling talán még igényesebb a termőterülettel szemben, hiszen a fajtára jellemző íz-, zamat-, finom savtartalom a borharmónia szempontjából meghatározó.

 

Az itt termelő borászatok nem véletlenül érzik azt, hogy az 560 hektáros, fiatal korösszetételű Pannonhalmi borvidék az egyik ideális termőhelye a Rajnai rizlingnek, amely ha úgy tetszik a borvidék zászlósbora.

A teljes interjú.

Kép: Pécsinger János, a borvidék elnöke, Tarsoly József egri hegybíró és Szuromi Mihály egri borász, a Balassi-kard borseregszemle 2021-es győztese.

Soltész Adrienn felvétele