Háborús szembenállók: egyik kutya, másik eb

Volodimir Zelenszkij szerint az Oroszország katonai támadása ellen védekező Ukrajna számára csak az ország területének teljes felszabadítása fogadható el, és ehhez kéri a nemzetközi közösség további támogatását. Bánó Attila publicistát kérdezte a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Szerkesztő úr, Zelenszkij ismét komolytalan követeléssel állt elő. Ugyanakkor ennek az embernek szállodái vannak Európában, tehát nagyon is épelméjű. Vajon a gyerekesnek tűnő szerepet külföldről diktálják neki, vagy önmaga választja a régóta tartó, háborús események idején?

– Az ukrán elnök nem először hangoztatja azt a képtelen nézetét, hogy országának addig kell harcolnia, amíg fel nem szabadítja az oroszok által megszállt valamennyi területet. Ez jól hangzik, mert amíg Zelenszkij úr ilyeneket mond, addig a szabadsághős pózában tetszeleghet. Ukrajna teljes felszabadításának semmiféle realitása nincs, és ezt Zelenszkij is tudja, viszont nyilvánosan nem ismerheti be, mert onnan kezdve nem követelhetne további hathatós támogatást a Nyugattól. Neki ezt kell mondania és ezt a szerepet kell játszania.

Anyagi helyzetének a firtatása azért is jogos, mert összefügg a hitelességgel, de legalábbis a hitelesség látszatával. Egy politikus számára nagyon fontos, hogy hiteles embernek tűnjön, hogy a nyilvánosság előtt őszintének tűnjenek a szándékai, a kijelentései. Zelenszkij sokáig egy szál katonai trikóban mutatkozott, s úgy viselkedett, mint aki éppen kimászott egy lövészárokból, miközben milliárdosként, biztonságos helyekről küldte bátor üzeneteit a világnak.

A teljes anyag.

Kép: Bánó Attila – archív