Krokodilbőr a brüsszeli politikusok ábrázatán

„Az EU történelmének legnagyobb korrupciós botrányainak vádlottja” – ezt írta Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő a Telegram-csatornáján Ursula von der Leyenre, az Európai Bizottság elnökére utalva. Bánó Attila publicistának tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Szerkesztő úr, az EU súlyos korrupciós terhek alatt nyög. Egy ciprusi, egy görög és egy német nőpolitikus áll cáfolhatatlannak látszó vádak kereszttüzében. Jean-Claude Juncker azonban Ukrajnát vádolta meg korrupcióval. Hogyan alakulhatott ki ilyen vastag arcbőr a korábbi EB-elnök ábrázatán?

– Jogos a kérdés, és ugyan Juncker úrra vonatkozik, de vastag arcbőr vonatkozásában nálam a pálmát Ursula von der Leyen asszony, az Európai Bizottság jelenlegi elnöke viszi el. Megjelenését, rezzenéstelen arcát, mosolyát és szereplési stílusát tekintve egy földre szállt angyal benyomását kelti, de ha a politikusi magatartását nézzük, óriási eltérést látunk a látszat és a mögötte megbúvó valóság között.

A rá jellemző kőkemény oroszellenesség, háborúpártiság, az USA politikai és gazdasági érdekeinek feltétel nélküli kiszolgálása, az európai érdekek védelme iránti totális közömbösség, s különösen a Zaharova szóvivő által is említett korrupciós érintettség az ő esetében szépen megfér a szelíd, jóságos tekintet és mosoly mellett, ami jelzi, hogy arcbőr dolgában a krokodil jócskán mögötte kullog.

A teljes anyag.

Kép: Európa épület – theguardian