Az EU a hiteltelenség mocsarában fog tapicskolni

Bárki, akinek bármi köze volt Ukrajnához, tudja, hogy az egy olyan ország, amely a társadalom minden szintjén korrupt – nyilatkozta a sajtónak Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság korábbi elnöke. Galló Béla politológusnak tett föl kérdéseket a Gondola.

– Galló úr, az Európai Unióban több magas beosztású politikus ellen korrupció miatt hatósági eljárás folyik, ezek egyike, egy görög politikusnő, miután hosszú letartóztatás után kiengedték a börtönből, visszaült az Európai Parlamentbe, és szavazott is. Hogyan alakulhatott ki a luxemburgi Juncker arcán az a vastag bőr, amely mögül ezek után bármelyik országot bírálhatja korrupció miatt?

– Kezdjük általános igazságokkal. Minden szervezet – különösen az olyan túlméretezett és kaotikus döntéshozatali struktúrájú organizáció, mint az EU – hajlamos a korrupcióra. Túl sok ponton, túl sokan szólhatnak bele egy-egy konkrét ügymenet bonyolításába, márpedig ez a nagy számok törvénye alapján önmagában kedvezhet a korrupciónak.

A bürokráciát, illetve a regnáló politikusi garnitúrát egyaránt érintheti ez, mint ahogy az EU történetében mindkettőre szép számú példa akad, s a két szféra össze is fonódhat.

A teljes anyag.

Kép: archív