A háttérben mégis Miléva Marić

A napokban volt Albert Einstein elsö felesége halálának 75. évfordulója (1948. augusztus 4., Zürich).

A Titelböl származó Miléva nagyon tehetséges  tanuló volt. Èdesapja gazdag kereskedö, leszerelt katonatiszt. Titelben, majd Zágrábban  jár gimnáziumba, ahol megengedték, hogy fizikaórákra járhasson (ezt a lányoknak 1907-töl engedték meg a Monarchiában), Zürichben  tett érettségi vizsgát.

      1896-ban Zürichben beiratkozik fizika és matematika szakra a Polytechnikumba (mai  elnevezés ETH), ez idö tájt ismerkedik meg Albert Einsteinnel, ö 20, Einstein 17 éves.

Különleges kapcsolat.Többet lehet  erröl megtudni a késöbb 54 feldolgozott ( Miléva-Einstein) levélböl. Ezt feldolgozást Einstein Hans Albert fiának felesége, a Magyarországról származó Roboz Erzsébet végezte el. Nagyobb része szerelmes levél, de termodinamikai kérdéseket is tartalmaznak, fontos  egy 1901-böl származó levél, melyet Einstein irt Milévának, amelyben a közös munka öröméröl, és a relativitás elméletéröl is ir.

Sokat vannak együtt. Mileva 1897-ben  egy szemesztert Heidelbergben hallgat, de 1898 februárjában visszatér Zürichbe. 

1900-ban Alber Einstein abszolválja a diplomavizsgát, Miléva sajnos nem, 1901-ben sem, mert Mileva terhes, melyet nehezen visel. 

1902 januarjában megszüli  elsö közös gyermeküket Újvidéken. Juniusban a leánygyermek nélkül visszatér Zürichbe, mert svájci hatóságok nem engedték meg a beutazást. Ez a tény 1986 óta ismert, mert a Berkeley Egyetem trezorjában 500 levelet találtak, melyek Albert Einsteinnek iródtak, illetve a  levek egy része töle szarmazik.  Miléva 1903 szeptembereben ujból Újvidékre (Neusatz, Novi Sad) utazik, ahol Lieserl adoptációját készíti elö, de Lieserl Scharlachban megbetegszik, majd  nyoma veszik.

1903 januar 6-án Bernben összeházasodnak. 1904. május 14-én születik meg Hans Albert. A háztartás mellett, éjjelenként tudományos diskussziot folytatnak és rengeteget számolnak.  A 1905 elején  5 héten keresztül a speciális  Relativitás elméleten  illetve annak matematikai képletén dolgoznak, majd az  Annalen der Physik – cimü folyóiratba Lipcsébe küldik.  Nágy további közös munkákat küldenek Lipcsébe,  a munkák  minden alkalommal sajnos Mileva neve emlitése nélkül jelennek meg.  

Ezek a munkák alapozták meg Einstein Nobel-díját, persze a genuin alapgondolat az Einsteiné.

1909-ben Zürichbe költöznek vissza, ahol Einstein egy fizikaprofesszurát kap. Miléva – háztartás – a gyermeknevelés mellett nagyon örül férje szakmai sikereinek, ő Zürichben  a kollégáival matematikai problémakon  dolgozik, de kevésbé produktiv ez az együttmüködés.

1910. julius 28.-n születik meg a második fiú, Eduard.

1911-1912-ben Einstein fizikaprofesszor a prágai Károly Egyetem német tagozatán. 1912-1914  újból Zürichben van a Fizikai Intézet igazgatójaként.

Házasságuk továbbra is fennáll, ezt folytatni 1914-ben Einstein különbözö felételeket támaszt: naponta 3x étkezés és teljes ellátás mellett, ha ö úgy kivánja, akkor teljes csend uralkodjon otthon. Miléva mindent  teljesit, hiszen két gyermekük van, Einstein a családi életben szinte nem is vesz részt.

1914-ben érkezik a porosz tudományos Akadémia meghivása.

Itt csak a kutatással kell foglalkozni, oktatnia nem kell. 

1917- és 1933 között a Kaiser Wilhelm Fizika Intézet igazgatója, 1914 áprilisában Berlinbe költözik. A család is követi, Miléva sokat van Fritz Haberéknál.

Einstein átutalja  Zürichbe visszatért családjának  hónaponként a pénzt, de ez mindig kevesebb lesz, mert a német márka értéke csökken. A két fiút Mileva Ujvidéken keresztelti meg az orthodox vallás szerint.

Einstein már 1916-ban el akar válni, Miléva ekkor  a zürichi klinikán fekszik szívpanaszokkal, s csak  1919-ben egyezik bele a válásba. „Einstein: „Ha valaha Nobel-díjat kapok, akkor  a  teljes összeget Mileva kapja meg. Kapcsolatukról, házasságukról Miléva nem irhat“.

Einstein 1922-ben  Japánban van, amikor értesül, hogy a fizikai Nobel-díjat neki itélték.

Miléva ezt az összeget jól befekteti, de 2  házat el kell adni, mert  a második fiú, Eduard schizophren, ápolása rengeteg pénzt emészt fel.

Az első fiú, Hans Albert a Berkley Egyetemen lesz professzor.

Miléva a válás utan 1933-ig évenként egyszer találkozik Einsteinnel.

Az orosz/szovjet  fizikus Abram Joffe, az Annalen der Physik  szerkesztőségi tagja 1956-ban arról ir, hogy az 1905-ben publikált cikk Einstein-Marity szerzőkkel szerepelt. Èrdekes módon az az eredeti kézirat-elveszett. 1944-ben a New York Times-ban megjelent cikk Einsteint sejti ezen akció mögött. 

Mileva  Marity nevét es tudományos munkássagat nem felejtették el, Szerbiában és Zürichben ezt jelzi a 2005-ben a titeli középiskolában felállított szobra, valamint az Újvidéki Egyetem parkjában a Matematikai Intézet mellett található szobra. Zürichben is több emléktábla van, hasonlóan 2009 óta a Zürichi temetöben. 

Alex Machaskee, az ohiói Cleveland-i Szerb Kulturális Kert elnöke elmondta, hogy mennyibe kerülnek a mellszobrok a Szerb Kulturális Kertben, majd bejelentette, hogy a következő mellszobor Mileva Marić készül, aki Albert Einstein felesége volt.

A Rockefeller Parkban található szerb kulturális kert, amely több mint 30 másik nemzetiségi kertből álló láncolattal együtt a béke és a kulturális sokszínűség nemzetközi szimbóluma. A Szerb Kulturális Kert számos szerb személyiségnek állít emléket.

Maria Weiss  könyvében megkérdőjelezi  Miléva  közös munkásságát Albert Einsteinnel. Azt a tényt azonban minden szerző elismeri, hogy  Miléva egy nagyszerű matematikus volt. Nagyon fontosak Abram Joffe adatai és Hans Albert Einstein közlései.

 

Prof. Makovitzky József

(Universität Heidelberg és Universität Freiburg i. Br)