A magyar szabadság német vértanúja

Amikor Világosnál a honvédsereg leteszi a fegyvert és Leiningen-Westerburg Károly is megadja magát az oroszoknak, tudja, hogy sorsa meg van pecsételve: ismeri a bécsi udvar kérlelhetetlenségét. A remény lángja néha-néha még fellobban, de amikor az orosz hadvezetés átadja a honvédség elfogott tisztjeit az osztrákoknak, tudja, hogy minden el van veszve.
A Frankfurt am Maintól nem messze északra fekvõ Ilbenstadtban, amely ma Niddatal város egy része, német és magyar nyelvû emléktáblát helyeztek el a Németországban elö magyarok 1999 októberében. Az emléktábla hirdeti, hogy itt született gróf Leiningen-Westerburg Károly, a magyar szabadságharc mártírhalált halt hős tábornoka, akit 12 társával együtt 1849 október 6-án Aradon végeztek ki. A Habsburg ház reakciója érthetetlen, ilyen megtorlást az olaszokkal szemben sem alakalmaztak.

Az 1999 október 16-án megtartott ünnepélyen jelen volt a frankfurti am Main-i könyvvásáron vendégeskedõ magyar íróküldöttség. Marlene Lenz asszony, volt Európa-parlamenti képviselõ, a Keresztény Politika Német-Magyar Baráti Köre nevében mondott ünnepi beszédet. Leiningen-Westerburg Károly élete és halála tanúbizonysága annak, mennyire összefonódik Európa népeinek története – mondotta. A vértanú tábornok öröksége számunkra, hogy ne legyen több fegyveres összecsapás Európa népei között, hanem békében és szabadon éljenek egymással. A Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége képviseletében Makovitzky József vázolta röviden gróf Leiningen-Westerburg Károly életútját, majd Chopin gyászindulójának hangjainál Dr.Szutrély Peter leplezte le a szülõház falán elhelyezett emléktáblát. Niddatal polgármestere Winfried Martin köszöntõjében pécsi útjáról számolt be.

A teljes anyag.

Kép: wikipedia