Öt rendkívüli díj magyar filmnek

A New Yorkban az elmúlt héten megtartott GLOBAL NONVIOLENT FILM FESTIVAL döntőjébe jutott Pozsgai Zsolt Mindszenty Józsefről szóló RED FAUST című alkotása, majd öt díjat kapott:

LEGJOBB FILM /Red Faust/
LEGJOBB RENDEZŐ /Pozsgai Zsolt/
LEGJOBB OPERATŐR / Győri Márk/
LEGJOBB SZÍNÉSZ /megosztva/ LUX ÁDÁM
LEGJOBB SZÍNÉSZ /megosztva/ KAUTZKY ARMAND
A fesztivál azért is különleges, mert nem csak évente díjazza a rendkívül sok filmből kiválasztott filmeket, hanem az online forgalmazást is elindítja, vagyis el is juttatja az elsősorban amerikai, kanadai nézőkhöz a filmeket. A díjátadót egy hetes vetítéssorozat előzte meg, majd október 11-től újabb két héten keresztül teszi láthatóvá az érdeklődőknekaz online felületeken.
A fesztivál elsősorban az erőszakmentes, pozitív emberi tartalmakra koncentráló filmeknek ad teret, és kizárólag professzionális alkotók nevezéseit fogadja el.
Érdekesség, hogy saját filmeket is gyártanak, külön színművész társulatot fenntartva. A Global Nonviolent Fimfesztivál az egyik legmozgalmasabb fesztivál az Egyesült Államokban és Kanadában. A Mindszenty – RED FAUST számára különleges elismerés ez az öt díj. Külön érdekesség, hogy először kapta megosztva két színész a legjobb férfi alakítás díját, hangsúlyozva, hogy Lux Ádám és Kautzky Armand játéka mennyire egységes a filmben. A filmet a Terror Háza Múzeumban forgatták, főszereplők a két díjazotton kívül ifj. Jászai László, Fazekas Andrea, Fazekas Zsuzsa és Tóth Tamás.
Alább ide másoljuk a hivatalos értesítő levelet, melyből megtekinthető a honlap, a győztesek, és a díjkiosztó videója is. És mellékeljük az okleveleket is.
Dear Participating Filmmakers,
Our Jury has deliberated and the results are in!
A total of 36 films from 15 countries have competed at the Festival. The Jury has resolved to award 28 of those films in the following categories: Feature Film, Short Film, Feature Documentary, Short Documentary, Feature Docudrama, Feature Animation, Short Animation, Feature Experimental, Short Experimental, and Music Video.
The Festival’s Jury is composed of:
Brad Mays (USA), Olga Matsyna (Italy), Roger Paradiso (USA), Dr. Teresa Mular (USA), Yuriy Konopkin (Russia)
Here is the complete video presentation of the Awards given by the Jury at the 12th Global Nonviolent Film Festival:
Congratulations!
Daria Trifu
Festival Director
Global Nonviolent Film Festival