Lélek, szám

A magyar termékenységi rátát a jelenlegi 1,5-ről 2,1-re kell növelni. A Kárpát-medencében egységes családtámogatásra van szükség. Milyen módszerek eszközök kellenek, hogy a családok több gyereket vállaljanak és ne fogyjon tovább a magyarság lélekszáma? Dr. Benda József társadalompedagógusnak tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője. 

– Elnök úr, az 1990-es rendszerváltoztatás óta népességünk az államhatárokon belül több mint egymillióval csökkent. Ezért a súlyos háborús veszteségért mennyiben okolható a mindenkori társadalomvezetés?

– Egy 60-70 éve tartó folyamat végkifejleténél tartunk. A helyzet rendkívül összetett és a kezelése elkésett. Ma már olyan típusú megoldásról nem beszélhetünk, amely a 10 milliós hazai és a 30 évvel ezelőtt 3-4 milliós határon túli népesség megmaradását jelenti.

A felelősség leginkább a korábbi kormányokat, háttérintézeteket – és nem kis mértékben – az értelmiséget terheli. Fekete Gyula még idejekorán felhívta figyelmet a probléma súlyosságára, és szinte egész életművét a probléma megoldásának népszerűsítésére tette fel, de csak a marginalizálódás és a kigúnyolás jutott számára.

Később Kopp Mária, majd Demény Pál, Botos Katalin és más, hasonló súlyú professzorok szólaltak meg a témában, szintén eredménytelenül.

A teljes interjú.

Kép: bendajozsef.hu