„Sponsa mea, Regina nostra”

A Magyarságkutató Intézet Eszmetörténeti Kutatóközpontja 2023. szeptember 4-6. között „Sponsa mea, Regina nostra” – Külföldre került magyar királylányok civilizatórikus szerepe a középkori Európában címmel konferenciát rendez. A konferenciát Dr. Kásler Miklós, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója és tiszteletbeli elnöke nyitja meg. Kerekjartó Agnes tudományos munkatársnak tett föl kérdéseket a Gondola.

– Mit jelent a latin nyelvű főcím, és hogyan kapcsolódik a konferencia témájához?

– Konferenciánk előadásai egyfajta időutazásra hívnak a középkorba, azokba a századokba, amikor Európa legnagyobb részén a latin nyelv volt az egyház, a művelődés, a közigazgatás és a nemzetközi kapcsolattartás nyelve. Olyan európai udvarok kerülnek majd szóba, ahol az uralkodó a magyar királyi családból választott magának feleséget. A latin nyelvű főcím magyarul így hangzana: Hitvesem, királynénk …

A két különböző személyű birtokos (az én hitvesem / a mi királynénk) pontosan megelőlegezi az előadásokat összekötő fő gondolatot: a tárgyalt királynők erős személyes és társadalmi elkötelezettségét.

A teljes interjú.

Kép: Skóciai Szent Margit – magyarkurir