Ki gyakorolja az USA elnöki hatalmát?

A Fehér Ház egyik szóvivője véletlenül Obama elnök-öt mondott, majd gyorsan javította magát: Biden elnök… Bogár László közgazdász professzornak tett föl kérdéseket a Gondola képviseletében Molnár Pál, a Présház főszerkesztője.

– Professzor úr, az USA-sajtóban egyre terjedelmesebb zsurnál irodalma van annak, hogy a szellemileg lenullázódott Joe Biden helyett valójában Obama vezeti az Egyesült Államokat. Többen úgy vélték, hogy a háttérből egy három-négy fős grémium gyakorolja az elnöki hatalmat. Mennyivel megnyugtatóbb a glóbusz számára, hogy az atlanti birodalmat ugyan egy félresiklott értékrendű, de mégis csak profi politikus irányítja?

– A nyugatias modernitás uralmi rendszerének látványtechnikája azt sugallja, hogy létezik olyan, hogy demokrácia, sőt ez a „történelem vége”, ahonnan már nincs tovább, vagyis minden világok legjobbika, és hogy ez a berendezkedés például az Egyesült Államokban is mintaszerűen működik, a valóság azonban egész más.

Először is nem létezik, nem létezhet, olyan, hogy demokrácia, pontosabban fogalmazva fennáll ugyan egy demokráciának nevezett szerveződési mód, de ennek semmi köze ahhoz, amit demokráciaként kell ünnepelnünk nap mint nap. A globális véleményhatalmi diktatúra a legsúlyosabb morális bűnnek tekinti, ha valaki kételkedni mer a demokrácia nagyszerűségében, de ez önmagában is egy vicc, hisz vajon mit ér egy olyan demokráciának nevezett rendszer, aminek létjogosultságát (pontosabban annak látszatát) csak egy globális véleményhatalmi terrorgépezet képes fenntartani.
A teljes anyag.
Kép: White House